Fit šalát so zelerom
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka zeleného
1 lyžička majonézy (skúste domácu diétnu majonézu bez oleja)
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Moje deti milujú kukuricu tak ja pridávam aj malú konzervu kukurice, ale v pôvodnom recepte nie je
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Sýty mrkvový šalát s vajíčkom – ideálny na večeru
Potrebujeme:
4 až 5 mrkiev
5 až 6 natvrdo uvarených vajec
2 až 3 strúčiky cesnaku
1 až 2 polievkové lyžice kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
štipka soli
bylinky podľa chuti
Voliteľné: dusená morčacia šunka nakrájaná nadrobno
Postup:
Mrkvu a vajcia si nastrúhame nahrubo. Pridáme smotanu alebo biely jogurt, pretlačený cesnak a osolíme podľa chuti. Pridáme bylinky a všetko dobre zamiešame.
Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu
Potrebujeme:
500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
4 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
1 lyžičku morskej soli
Celá rasca
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Voliteľné – štipka zázvoru
Postup:
Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!
Falošný zemiakový šalát
Potrebujeme:
1 malý pohár strúhaného sterilizovaného zeleru
1 konzerva kukurice
20 dkg šunky nakrájanej
1 biely jogurt + lyžičku horčice
1 ananás plechovka
pór nakrájaný na kolieska
15 dkg tvrdého syra – nastrúhať
Postup:
Do misy naukladáme vrstvy surovín, ako idú za sebou, podľa receptu. Necháme do druhého dňa odležať. Potom všetko premiešame a podávame. Ak podávate k rezňom, šunku môžete vynechať a dajte namiesto nej natvrdo uvarené vajce (2 ks). Tiež môžete pridať 1 nakrájané zelené jabĺčko.
Super zdravý šalát plný vitamínov
Potrebujeme:
3 – 4 ks cvikla stredne veľká
300 ml hrášok sterilizovaný (lepšie je mať uvarený hrášok, ale ja som bohužiaľ práve nemala)
2 – 3 ks mrkva
3 – 4 ks uhorky sterilizované
1 lyžica olivového oleja (extra panenský)
biele korenie
morská soľ
Postup:
Cviklu dáme uvariť, alebo upiecť do alobalu. Potom necháme vychladnúť a postrúhame na hrubom strúhadle. Uvarenú mrkvu tiež nakrájame na kocky, rovnako aj uhorky. Všetky suroviny pripravíme do väčšej nádoby, pridáme korenie, olivový olej a soľ, premiešame šalátovými lyžicami. Na chvíľu odložíme do chladu, aby sa všetky chute prepojili, pred podávaním posypeme strúhaným nízkotučným syrom alebo vajíčkom uvareným na tvrdo – to vtedy, ak ho nemáme ako prílohu, ale plnohodnotnú večeru. Inak podávame aj bez vajíčka.
Mrkvový šalát s cesnakom
Potrebujeme:
4 ks mrkvy (šúpanej, nastrúhanej)
1/4 kapusty nakrájanej nadrobno
2 strúčiky cesnaku
4 ks vajec uvarených natvrdo
čierne mleté korenie, morskú soľ
1-2 lyžice kyslej smotany (10%)
Postup:
Vajcia nastrúhame a spojíme s mrkvou a pretlačeným cesnakom. Pridáme smotanu, korenie, soľ a pár kvapiek citrónovej šťavy.
S čínskou kapustou a kuracím mäsom
Potrebujeme:
300 g čínskej kapusty
300 g kuracieho mäsa uvareného, alebo varenej šunky
1 uhorka
4 vajcia uvarené natvrdo
1 zväzok zelená cibuľa
2 polievkové lyžice biely jogurt
2 lyžičky horčice
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Uvarené mäso nakrájajte na kúsky.
Nakrájajte kapustu, cibuľu a aj uhorku na prúžky.
Vajcia taktiež nakrájajte na kúsky.
Zmiešajte všetky ingrediencie, zmiešajte so soľou, korením a zálievkou.
Nízkokalorický šalát s červenou repou a kyslými uhorkami
Potrebujeme:
- 200 gramov červenej fazule;
- 1 červená repa (surová);
- 3 nakladané uhorky;
- 1 cibuľa;
- 2 strúčiky cesnaku;
- 4 lyžice olivového oleja;
- petržlen;
- soľ, korenie.
Postup:
Cibuľu nakrájajte na polkruhy a orestujte na troche oleja. Zrelá surová červená repa sa nastrúha a pridá sa k cibuli. Restujte všetko pár minút na slabom plameni. Uhorky nakrájame na malé kocky. Nakoniec všetko premiešame a ochutíme koreninami a pokvapkáme olivovým olejom.
Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou
Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku kapusty
1 červenú cibuľu
2 mrkvy
Zálievka:
300 ml bieleho jogurtu
2 lyžičky medu
Štipka bieleho mletého korenia
1 lyžica horčice
1 lyžička Worcesterskej omáčky
1 lyžičku soli
2 lyžice červeného vínneho octu
Postup:
Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.
V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.
Vrstvený šalát
Potrebujeme:
2 väčšie kuracie prsia,
1 PL oleja,
1 lyžička korenia gyros,
1 väčšia cibuľa,
4-6 sterilizovaných uhoriek,
1 konzerva sterilizovanej kukurice,
100 g domácej majonézy – bez oleja (recept tu) ,
1 kyslá smotana (prip. biely jogurt),
1 lyžica horčice
2 -4 strúčiky prelisovaneho cesnaku,
kečup, čínska kapusta
Zelená cibuľka na ozdobu
Postup:
Kuracie prsíčka narežeme na drobné kocky, dáme do misky , pridáme 1 PL oleja a korenie (môžeme nechať chvíľu marinovať). Na panvici sprudka orestujeme, stačí pár minút (cca 7 a mäsko je hotové). Na zálievku si zmiešame majonézu, horčicu, smotanu a cesnak. Cibuľku, uhorky si nakrájame. Na spodok misy navrstvíme mäsko, cibuľku a zálievku (časť majonézovej zmesi a kečup). Potom uhorky, kukuricu, kečup, zvyšok zálievky a nakoniec natrhanú kapustu a zeleň na ozdobu.
Necháme odležať, alebo podávame hneď.
Šalát z cukety, chutí ako zemiakový
Potrebujeme:
3 pevné cukety
1 cibuľu
1 zelené jablko
1 väčšiu mrkvu
1/4 zeleru
2 vajcia na tvrdo
kyslé uhorky podľa chuti
Kukurica
Voliteľné: 2 vajcia uvarené natvrdo
Šunku, soľ a korenie
Biely jogurt, alebo domácu majonézu bez oleja
Voliteľné: 2 lyžičky horčice pre lepšiu chuť
Postup:
Cukety, mrkvu a zeler dáme variť na paru. Cuketu je lepšie nechať vcelku, inak nasiakne moc vodou a šalát bude príliš riedky.
Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky tak, ako sme zvyknutí u klasického zemiakového šalátu.
Uvarenú zeleninu necháme úplne vychladnúť a potom ju pokrájanú pridáme k šalátu. Osolíme, okoreníme, pridáme kukuricu, vajcia a vmiešame jogurt alebo domácu majonézu s troškou horčice. Premiešame, ochutíme a necháme uležať v chladničke.