Zdravé chrumkáče bez výčitiek, ktoré si môžete pokojne dopriať aj na diéte, či bez výčitiek ponúknuť aj svojim deťom.
Karfiolové paličky bez múky
Potrebujeme:
Stredne veľký karfiol
¼ šálky vaječných bielok
½ šálky nastrúhanej mozzarelly (ideálne nízkotučnej)
¾ šálky nastrúhanej mozzarelly (ideálne nízkotučnej) – na posypanie
Obľúbené korenia (bazalka, oregano, provensalské korenie,…)
Čierne mleté korenie
Soľ
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov. Karfiol očistíme, rozdelíme na menšie kúsky a vložíme do mixéra. Mixujeme, pokiaľ nevznikne hmota s jemnou konzistenciou (viď obrázok). Ak sú v hmote aj väčšie kúsky karfiolu, nevadí to.
Rozmixovaný karfiol vložíme do sklenej zapekacej misy a pečieme v rúre po dobu 20 minút. Hmotu z misy preložíme do čistej utierky a počkáme cca 15 minút, kým vychladne. Potom vytlačíme z hmoty prebytočnú tekutinu.
Teplotu rúry zvýšime na 230 stupňov a v miske zmiešame karfiol, korenia, soľ, ½ šálky nastrúhanej mozzarelly, bielky a dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili. Preložíme na papier na pečenie a vyformujeme do tvaru obdĺžnika s hrúbkou cca 1 centimeter.
Takto pripravené cesto vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 18 minút. Potom cesto vyberieme a posypeme zvyšnou mozzarellou a pečieme ďalších 5 minút, kým sa syr nerozpustí. Vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť, narežeme na tyčinky a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
zdroj: ifoodreal
Fit cuketové kolieska
Potrebujeme:
2 malé cukety
1/2 pohára polohrubej múky (môže byť aj hladká)
Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
2 až 3 polievkové lyžice olivového oleja
1/2 pohára kyslej smotany
2 až 3 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať
Postup:
Cuketu umyjeme a nakrájame na kolieska asi 0,5 cm hrubé. Následne si pripravíme obyčajné igelitové vrecúško. Do vrecúška nasypeme múku, soľ a čierne korenie. Múku s korením pretrepeme alebo premiešajte a následne do vrecúška vložíme všetky pripravené cukety nakrájané na kolieska. Pretrepeme a je to.
Rúru a predhrejeme na 180 stupňov. Zatiaľ si pripravíme plech na pečenie, ktorý pokvapkáme asi dvoma až troma lyžicami olivového oleja. Plech s olejom dáme do rúry zahriať, vďaka čomu bude cuketa chrumkavejšia. Pečieme asi 15 až 20 minút. Počas pečenia cukety pretočíme na druhú stranu, aby boli upečené z oboch strán a rovnako chrumkavé.
Na dressing si len zmeišame kyslú smtoanu s cesnakom a bylinkami. Pridáme aj najemno nasekané bylinky a koreniny podľa chuti. Upečené cukety podávame s dressingom.
Ľanové krekry
Rýchlo zaženú hlad a sú naozaj výborné. Domáce sušienky s ľanovými semienkami, najlepšie krekry, aké som kedy robila pre našu rodinu. Míňajú sa naozaj bleskovou rýchlosťou a pokojne ich môžete upiecť aj zo špaldovej múky. A čo je najlepšie? Cesto v chladničke vydrží aj 2 mesiace!
Potrebujeme:
135 g hladká múka špaldová
25 g cukor kryštál
1 lyžička soli
2 lyžice ľanového semienka
50 ml olivového oleja (alebo masti)
50 ml voda
Postup:
Zmiešajte múku s cukrom a ľanovým semienkom. Premiešajte vodu s olejom (alebo masťou), preložte na plameň, priveďte k varu a ihneď nalejte do nádoby so suchou zmesou. Pomocou varešky rýchlo zamieste cesto, nechajte ho 15 minút odležať. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 mm, nakrájajte na malé štvorce. Preložte sušienky na plech pokrytý papierom na pečenie. Pečte asi 10 minút (do zhnednutia) pri 200 stupňoch.
Nechajte vychladnúť a môžete chrumkať. Cesto, ktoré neminiete vydrží v mrazničke aj 2 mesiace.
Šunkovo-syrové chuťovky bez výčitiek
Potrebujeme:
700 g uvareného karfiolu rozdeleného na ružice
175 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
100 g šunky
125 g cibule
Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
60 g parmezánu
2 vajcia
60 g celozrnnej strúhanky
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružice a uvaríme v slanej vode dommäka (stačí pár minút, aby sa karfiol nerozvaril).
Uvarený karfiol scedíme a prepláchneme studenou vodou. Vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť. Rozmixovaný karfiol zabalíme do utierky, vytlačíme z neho prebytočnú tekutinu a preložíme do misky.
Do mixéra vložíme aj cibuľu, šunku a petržlenovú vňať a rozmixujeme (ak vám prekáža chuť surovej cibule, môžete ju najskôr orestovať na panvici). Túto hmotu pridáme do misky k rozmixovanému karfiolu. Pridáme aj strúhaný tvrdý syr, parmezán, strúhanku a vajcia. Vymiešame jednotné cesto, ktoré podľa osolíme a okoreníme.
Zmes vložíme na 30 minút do chladničky. Po uplynutí tohto času vyformujeme z cesta krokety, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 15-20 minút.
Podávame s obľúbeným dressingom.
Zdravé placky zo zeleniny
Potrebujeme:
200 g karfiolu
1 mrkvu
2 strúčiky cesnaku
čierne korenie
3 lyžice olivového oleja
200 g brokolice
1 cibuľu
2 zemiaky uvarené
100 g ovsených vločiek
soľ
Postup:
Uvarené zemiaky postrúhame. Rovnako nastrúhame aj mrkvu. Cibuľu, cesnak a bylinky pokrájajte na čo najmenšie kúsky. Brokolicu a karfiol si nakrájajte na kúsky vložte do misky a zalejte vodou. Takto zaliate ich dajte na 3 minúty do mikrovlnky. Nakoniec brokolicovo-karfiolovú zmes rozmixujte.
Všetky pripravené ingrediencie nakoniec zmiešajte v jednej miske. Miešajte kým nevznikne ucelená zmes. Z hotovej zmesi vytvorte malé kôpky, ktoré vyformujte do placky. Poukladajte ich na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte 15 minút pri teplote 220 stupňov. Po 15-tich minútach ich otočte a pečte ďalších 15 minút.
Podávať ich môžete s varenými zemiakmi alebo len jednoduchým zeleninovým šalátom. Pokiaľ ich chcete jesť len samé, odporúčame cesnakový dip (kyslá smotana, 2 lyžice horčice, 3 strúčiky cesnaku, soľ a čierne korenie).
Zdravé zemiakové placky
Potrebujeme:
4 stredne veľké zemiaky
25 g rozpusteného masla
120 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
10 g nadrobno nasekanej pažítky
2 vajcia
1 strúčiky cesnaku
1 lyžičku oregana
Soľ a čierne mleté korenie
Soľ a korenie
Postup:
Zemiaky nastrúhame a zalejeme ľadovou vodou. Premiešame a necháme 10 minút odstáť vo vode. Tým odstránime prebytočný škrob a zemiaky budú omnoho chrumkavejšie.
Ľadovú vodu zlejeme a vyžmýkame zo zemiakov. K zemiakom pridáme ostatné zložky a premiešame.
Premiešame a z cesta formujeme oválne placky, ktoré ukladáme na plech. Pečieme pri teplote 200 stupňov 20 minút.
Podávame so zeleninou a sviežim dressingom z gréckeho jogurtu, pár kvapiek citróna, špetky soli a byliniek.
Pečené bochníčky so syrom
Potrebujeme:
400 g karfiolu
200 g nakladanej červenej papriky
100 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
1 vajce
1 ½ sezamových semienok
2 lyžice celozrnnej strúhanky (môžeme nahradiť aj obyčajnou)
1 ½ lyžice najmeno nasekanej petržlenovej vňate
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku morskej soli
Čierne mleté korenie podľa chuti
Postup:
Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice a dáme variť do vriacej vody.
Kým sa karfiol varí, na suchej panvici zľahka opražíme sezamové semienka.
Nakladanú papriku nakrájame na malé kocky a v miske zmiešame s petržlenovou vňaťou, nadrobno nakrájaným cesnakom, vajíčkom, strúhankou a syrom.
Uvarený karfiol scedíme a rozmixujeme v mixéry a pridáme k ostatným ingredienciám. Zmes dochutíme soľou a korením. Mokrými rukami z hmoty tvarujeme jednotlivé krokety, ktoré ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Ak sa nám hmota zdá príliš riedka, pridáme strúhanku.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým krokety nie sú na povrchu zlatisté.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Moje krokety síce vyzerajú skôr ako malé placky alebo fašírky, ale pokojne si ich môžete vyformovať do tvaru, ktorý vám vyhovuje. :-)
Syrové pagáče, z ktorých nepriberiete
Potrebujeme:
250 g tvarohu
3 vajcia
3 lyžice ovsených vločiek zomletých najemno)
3 lyžice ovsených vločiek
1 lyžičku soli
150 g syru s nižším obsahom tuku
Postup:
Všetky prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom A vložíme do vyhratej rúry, kde pečieme, kým syr nie ej na povrchu zlatistý.
Cuketové tyčinky bez múky
Potrebujeme:
6 ks menšej mladej cukety
2 lyžičky soli
Na obalenie:
4 bielky
2 lyžice vody
1/5 šálky hladkej múky (1 šálka=250 ml)
2 strúčiky cesnaku
¼ lyžičky čierneho mletého korenia
¼ lyžičky soli
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu
2 šálky strúhanky
8-10 lyžíc oleja
Postup:
Cukety dobre umyjeme (nemusíme šúpať) a prekrojíme pozdĺžne na polovicu a následne každú polovicu ešte raz na polovicu. Z každej cukety tak získame 4 tyčinky.
Všetky kúsky vložíme do sita, posypeme soľou a necháme 30 minút „vypotiť“. Potom je dôležité cuketu dobre vysušiť papierovým obrúskom – kúsky cukety musia byť čo najviac suché.
Pripravíme si ingrediencie na obaľovanie. Múku zmiešame s parmezánom a korením.
V inej misky vymiešame bielky s 2 lyžicami vody. Do poslednej misky nasypeme strúhanku.
Cuketu najskôr potrieme olejom, a postupne obaľujeme najskôr v múčno-syrovej zmesi, potom v bielku a nakoniec v strúhanke.
Obalené kúsky cukety preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 35 minút.
Šťavnaté tyčinky so syrom
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu
½ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku
1/3 šálky strúhaného parmezánu
¾ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku na posypanie
1 vajce
1 lyžičku soli
½ lyžičky čierneho mletého korenia
2 stúčiky cesnkau
½ lyžice sekanej petržlenovej vňate
½ lyžice sekanej bazalky
Trochu peržlenovej vňate na posypanie
Postup:
Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť. Potom rozmixovaný karfiol preložíme do misky a zmiešame s vajíčkom, mozzarellou, parmezánom, korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom.
Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (malo by byť hrubé približne 1,5 cm). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 12 minút. Potom vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí a povrch cesta nieje zlatistý. Necháme vychladnúť, posypeme petržlenom a môžeme podávať.
Zdravá náhrada za chipsy
Potrebujeme:
1 zelenú cuketu
Mlieko
Strúhanku (ideálne celozrnnú)
Parmezán
Soľ a cesnakový prášok
Postup:
Cuketu dôkladne umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame na čo najtenšie kolieska.
Krájanú cuketu preložíme do misky a zalejeme mliekom a necháme 15 minút v mliečnom kúpeli. Vďaka mlieku budú mať chipsy vynikajúcu chuť.
Strúhanku zmiešajte s najemno strúhaným parmezánom. Každý plátok cukety obalíme v zmesi strúhanky a syra.
Plátky cukety preložíme na mriežku a posypeme soľou a cesnakovým práškom. Podľa chuti môžete pridať aj ďalšie koreniny.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.
Môžete si pochutnávať na chrumkavých chipsoch bez výčitiek svedomia.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)