plny-hrniec_transparent_negativ.png

Toto je stokrát lepšie, ako mastné placky: Zemiakové cesto len naplňte týmto a zložte – na klasiku si už nespomeniete!

Recept mám od milej pani z Rakúskej horskej chatky, na ktorej sme nocovali. Ochutnajte a uvidíte sami.

Sú rýchle a u nás veľmi obľúbené. Namiesto klasických zemiakových placiek nasiaknutých olejom pripravujem tieto a sú ešte lepšie. Recept mám od milej pani z Rakúskej horskej chatky, na ktorej sme nocovali. Ochutnajte a uvidíte sami.

Potrebujeme:

600 gramov zemiakov

1 vajce

30 g masla

150 g hladkej múky

50 g syra nastrúhaného najemno (nameisto syra sa dá použiť aj tvaroh)

Soľ

Na plnenie:

Šunku alebo slaninu

Encián alebo kto nemá rád tak tvrdý syr (výborná na plnenie je aj niva)

Olivový alebo repkový olej

Postup:

Zemiaky očistíme, uvaríme v slanej vode a roztlačíme na kašu.

Pridáme zmäknuté maslo, vajce, soľ, syr a múku. Všetko dobre premiešame aby nám vzniklo jednotné cesto a necháme odpočívať 10 minút.

Cesto preložíme na pomúčenú dosku a z hmoty odoberáme menšie kúsky a roztlačíme na placky. Na placky uložíme náplň zo šunky a syra a zložíme – nemusí to mať tvar placky, môžeme robiť aj tvar pirohov, alebo aj tenšie šúľky.

Na panvici zahrejeme oleja a necháme zahriať (netreba veľa oleja, placky sa v ňom nemajú kúpať). Placky vyprážame z oboch strán dohneda.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: kochbar

Najlepšie recepty na dnes