Vyhadzujete stonky z byliniek či šupky z uhoriek? Geniálne tipy, ako ich využiť v domácnosti!

Pri príprave jedál často využívame len určitú časť zo surovín. Vedeli ste však, že aj zvyšky môžete skvele zužitkovať vo svojej domácnosti? Naučte sa tipy šikovných gazdiniek.

Pri príprave jedál často využívame len určitú časť zo surovín. Tak napríklad, pokiaľ ide o zemiaky, uhorky, alebo cibuľu – šupky z týchto druhov zeleniny väčšinou končia v koši alebo v lepšom prípade poslúžia ako prírodné hnojivo na domácom kompostovisku. My vám však poradíme, ako ich využiť omnoho efektívnejšie a tak, aby ste z nich mali čo najväčší úžitok. Inšpirujte sa, ako nakladať s bežným odpadom múdro.

Šupky z uhoriek

šupky 1

Ak pripravujete uhorkový šalát a uhorky šúpete, šupky z nich môžete stále skvele využiť. Pomôžu vám napríklad vrátiť lesk tmavým koženým topánkam – stačí, ak ich šupkami jednoducho potriete. Môžete z nich tiež vytvoriť prírodný osviežovač vzduchu do vašej domácnosti s úžasne sviežou vôňou. Stačí, ak šupky vložíte do hrnca, zalejete vodou a chvíľu povaríte. Potom pridajte citrónovú šťavu, prelejte do fľaše s rozprašovačom a môžete si užívať sviežu a príjemnú vôňu. Šupky z uhoriek tiež pomôžu so zahmlievaním zrkadiel. Stačí, ak nimi sklenený povrch jednoducho pretriete.

Zvyšky z jabĺk

IMG_7767_small

Z ohryzkov jabĺk môžeme ľahko vyrobiť užitočnú surovinu do našej domácnosti – jablčný ocot. Stačí, ak ohryzky nakrájate na menšie kúsky, zalejte obyčajným octom a necháte kvasiť. Keď zmes vykvasí, máte k dispozícii cenný ovocný ocot.

Ak pripravujete dezert alebo jednoducho servírujete jablká bez šupiek – rozhodne by nemali skončiť v koši. Obzvlášť, ak máte k dispozícií domáce jablká. Z šupiek totiž môžete pripraviť voňavý čaj. Šupky tiež pomôžu vyčistiť kovové hrnce a panvice, ale tiež prospeje vašej kráse. Umiestnite si ich na kruhy pod očami a nechajte pôsobiť niekoľko minút. Potom stačí šupku odstrániť, umyť si tvár a naniesť bežná krém – kruhy sú preč.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Šupky zo zemiakov

Potato peeling.

Zemiakové šupky môžete využiť omnoho múdrejšie, ako len tak ich vyhodiť do koša. Vďaka svojím antibakteriálnym a upokojujúcim účinkom ich môžete použiť ako prvú pomoc pri liečbe popálenín. Stačí ak šupky priložíte na popálené miesta na pokožke a upevníte obväzom. Rovnako pomôžu aj pri tmavých pigmentových škvrnách – šupkami si jednoducho tieto miesta potierajte. Kedže zemiaková šupka obsahuje viacej vitamínov a živín ako samotný zemiak, môžete si z nej pripraviť skvelú chuťovku – predovšetkým šupky nových zemiakov môžete upiecť v rúre s troškou oleja ako chrumkavé chipsy.

Šupky z cibule

gS25yov

Už naše babičky vedeli, že šupky z cibule sú hotovým pokladom a môžu ich využiť mnohými užitočnými spôsobmi. Šupky z cibule pomôžu napríklad pri zápale dýchacích ciest, uľahčujú vykašliavanie, pomáhajú pri ochoreniach obličiek a môžete ich skvele využiť aj pre krásu. Všetky tipy, ako cibuľové šupky využiť, nájdete TU.

Stonky z byliniek

FNM050111_053 FNM

Ak používate v kuchyni čerstvé bylinky s veľkou pravdepodobnosťou využijete len lístky, prípadne tenké časti stonky. Hrubá stonka často končí v koši, pretože nevieme , ako ju správne využiť. Skvelým tipom je pridať ich do octu či oleja a vyrobiť vynikajúce voňavé dochucovadlá do vašich jedál (ideálne sú napríklad stonky z rozmarínu, tymianu, koriandra či petržlenu). Stonky môžete tiež usušiť, rozdrviť a pridať do soli – získate tak vynikajúcu ochutenú soľ, skvelú na grilovačku alebo dochucovanie pečeného mäsa. Sušené stonky mäty zmiešané s cukrom sú vynikajúce na do domácich limonád, drinkov či dezertov.

Šupka z melónu

Ak máte problém s akné, môže vám pomôcť práve šupka z melónu. Nevyhadzujte ju, ale vložte do vody a nechajte odstáť minimálne 24 hodín. Potom si šupky priložte k pokožke. Jemné trenie pomôže k odstráneniu a rýchlemu hojeniu stôp po akné.

Ďalšie tipy, ako múdro zužitkovať odpad z kuchyne