Vydrží až do zimy: Nakladaná cibuľa bez zavárania!

Vynikajúco sa hodí ako príloha k mäsku a moji chlapi si bez nej nevedia predstaviť ani žiadnu grilovačku či zemiakový šalát. Pripravte si zásobu nakladanej cibuľky aj na zimu. A čo je najlepšie, pripravíte ju bez zavárania.

Vynikajúco sa hodí ako príloha k mäsku pripravenému na všetky spôsoby. Moji chlapi si bez nej nevedia predstaviť ani žiadnu grilovačku, či zemiakový šalát. Pripravte si zásobu nakladanej cibuľky aj na zimu. A čo je najlepšie, pripravíte ju bez zavárania.

Potrebujeme:

1,5 kg menšej bielej cibule

60 g soli

500 ml octu

250 ml vody

1 zväzok kôpru

...

1 koreň chrenu

2-3 lyžice celého korenia

2-3 lyžice horčičného semienka

Postup:

Celú cibuľu namočíme do studenej vody a necháme 2-3 hodiny namočené, vďaka čomu zmäkne šupa a cibuľa sa bude jednoduchšie čistiť.

Potom odrežeme koreň a cibuľu ošúpeme. Cibuľu posypeme soľou, prikryjeme a necháme cez noc odpočívať v chaldničke.

Na druhý deň cibuľu rýchlo umyjeme pod studenou vodou a preložíme na uterák alebo utierku, aby uschla. Ak sa z cibuľky oddeľuje priehľadná vrchná vrstva, radšej ju odstránime.

Ocot zmiešame s vodou a privedieme do varu. Potom do nálevu pridáme ½ cibule (celá cibuľa sa nezmestí tak, aby bola celkom ponorená v náleve). Varíme na miernom ohni, kým „nezosklovatie“ (ja som varila 12 minút). Cibuľku vyberieme z roztoku lyžicou a začneme ukladať do sterilizovaných pohárov. Cibuľu striedame s koreninami, nasekaným kôprom, nakrájaným chrenom (môžeme pridať feferón, strúčiky cesnaku,..). S druhou polovicou cibule naložíme rovnako.

Zalejeme vriacim nálevom a okamžite poháre pevne zatvoríme. Necháme vychladnúť a skladujeme na tmavom mieste.

Poznámka: Nálev neobsahuje cukor a preto sa pripravte, že cibuľka bude kyslá. Cibuľku môžete však pripraviť aj s nálevom, ktorý máte radi.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: coolinarika