Výborný recept na domáci chlebík: Je voňavý, pri krájaní sa nedrobí a chutí naozaj skvele!

Výborný recept na domáci chlebík podľa receptu z youtube. Nepotrebujete pekárničku, striedka je vláčna, nedrobí sa pri krájaní a váš domov zaplaví vôňa ako z pekárne!

Pri tomto recepte bola použitá dvojitá dávka surovín…

Potrebujeme:

500 ml teplej vody

20 g soli

40 g cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

10 g sušeného droždia (alebo 30 g čerstvého)

20 g rastlinného oleja

800 g hladkej múky

Na potretie:

1 PL vody

1 ČL rastlinného oleja

Postup:

Teplú vodu zmiešame so soľou, cukrom, droždím a dobre premiešame metličkou, kým sa cukor a soľ nerozpustí.

Nasypeme múku a vymiesime cesto.

Môžete použiť kuchynský robot a mieste cesto minimálne 7 minút (ak miesite ručne, bude to trvať trošku dlhšie). Cesto musí byť kompaktné, nelepivé a vláčne.

Pripravíme si misu vymastenú olejom, cesto tiež potrieme trochou oleja a odložíme.

Prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste kým trojnásobne nezväčší svoj objem (bude to trvať asi 1 – 1,5 hodiny). 

Nakysnuté cesto preložíme na vymastenú pracovnú dosku a rozrežeme na 2 časti.

Obe polovice vygúľame, prikryjeme mikroténovým vreckom a necháme podkysnúť ešte asi 10 – 15 minút. 

Po uplynutí tejto doby si pracovnú dosku jemne vymastíme a začneme s prípravou chleba.

Cesto vyvaľkáme, stočíme a vyformuje do požadovaného tvaru.

Na pečenie môžete použiť aj formu, alebo dať bochník jednoducho na plech. Necháme podkysnúť ešte 30 minút na teplom mieste. 

Rúru si predhrejeme na 200 °C a chlieb pečieme na spodnom, aj hornom ohreve (nie v teplovzdušnej rúre).

Kým sa rúra rozohreje, chlieb si potrieme pripravenou zmesou oleja a vody. 

Povrch narežeme žiletkou a dáme piecť na 25 – 30 minút.

Hotovo.

 

Prajeme dobrú chuť!

Video návod: