plny-hrniec_transparent_negativ.png

Výborný kapustový šalát na zimu: Netreba ho sterilizovať a chutí fantasticky celý rok!

Výborný kapustový šalát na zimu, netreba ho sterilizovať.

 

 

Potrebujeme:

3 kg hlávku kapusty

1 kg mrkvy

0,5 kg cibule

15 dg kryšt. cukru

500 ml octu

1 dl oleja

1 deko

Ďalej:

Vodu

Postup:

Kapustu, mrkvu, cibuľu očistíme a narežeme na rezance (prípadne kapustu a mrkvu nastrúhajte).

 

 

Spravíme si zálievku z cukru, octu a deka.

Deko to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte.

Premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny.

Dobre premiešame, nech sa zelenina a nálev prepoja a necháme 24 hodín stáť.

 

 

Potom už len naložíme do fliaš aj s vodou, uzavrieme a odložíme do chladu.

Nemusíte sterilizovať.

Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete.

Ja šalát nesterilizujem, odkladám do chladnejšej pivnice a vydrží ako iné zaváraniny.

Ak sa bojíte, pokojne môžete sterilizovať asi 15 minút, ale ako hovorím, nie je to potrebné.

Šalát z fialovej kapusty

Pripravte si fantastický zeleninový šalát, ktorý môžete doma uchovávať až jeden rok.

Je ideálny na zimné obdobie, keď si budete môcť vychutnať lahodnú chuť zeleniny.

 

 

Výnimočný recept na lahodný nakladaný zeleninový šalát z youtube kanála Nur’un Nefis Yemek Tarifleri 2.

Potrebujeme:

12 mrkiev

1 fialovú kapustu

1/2 hlavy bielej kapusty

1 ČL citrónovej soli (alebo šťavu z jedného citróna)

2 šálky octu

 

 

4 PL nejódovanej soli

10 papričiek (štipľavých alebo sladkých)

zväzok petržlenovej vňate

7-8 strúčikov cesnaku

3 kapie

 

 

Postup:

Najprv ošúpeme mrkvu.

Na hrubom strúhadle ju nastrúhame do misky.

Z červenej kapusty odrežeme tvrdý koniec.

 

 

Kapustu prekrojíme na polovicu a odstránime tvrdé časti.

Nožom alebo škrabkou nadrobno nasekáme do misky.

Bielu kapustu nakrájame na tenké plátky.

 

 

Nasekanú kapustu vložíme do misky.

Pridáme citrónovú soľ.

Dochutíme soľou.

 

 

Do šalátu nalejeme ocot.

Rukou dôkladne premiešame.

Na tvrdej podložke nakrájame papričky na kolieska.

 

 

Nakrájanú papričku pridáme do samostatnej misky.

Na tvrdej podložke na jemno nasekáme petržlenovú vňať.

Pridáme do misky s papričkou.

 

 

Kapiu nakrájame na tenké plátky.

Vložíme do misky.

Potom nakrájanú zeleninu presypeme do misky.

 

 

Lyžicou premiešame.

A takto necháme 30 minút odstáť.

Čalamádu vložíme do sterilných pohárov a zatlačíme rukou.

Až po okraj nalejeme zvyšnú šťavu zo zeleniny.

Nakoniec pridáme prekrojené cesnakové strúčiky.

 

 

Pohár uzavrieme vrchnákom a uchovávame na chladnom mieste až rok.

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes