plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáci chlebík ako dych – je úplne bez práce: Len zamiešať a dať na pekáč, lepšie pečivo sme ešte nejedli!

Mám výborný recept na domáci chlebík.

Domáci chlieb je symbolom domova a pohodlia. Jeho vôňa, ktorá sa šíri z rúry, je neodolateľná a chuť je oveľa lahodnejšia ako u chleba z obchodu.

 

 

Pečenie domáceho chleba je jednoduchšie, ako si myslíte, a s trochou trpezlivosti a lásky môžete vykúzliť chutný a zdravý chlieb pre celú rodinu.

Fantastický recept na úplne jednoduchý domáci chlebík bez miesenia.

Večer zamiešate a ráno len dáte na pekáč a šup do rúry.

Tento recept je ideálny pre zaneprázdnených ľudí, ktorí si chcú vychutnať chuť domáceho chleba bez náročnej prípravy. Cesto stačí zamiešať vareškou, takže nepotrebujete žiadne špeciálne kuchynské vybavenie.

Potrebujeme:

3 hrnčeky (1 hrnček -2.5 dcl) múka hladká (1 hrnček môžete zameniť za grahamovú alebo špaldovú múku)

1 lyžica oleja

1.5 hrnček vlažnej vody

 

 

1 lyžička sušeného droždia

1 lyžička semienok podľa chuti

1 lyžička rasce

1 lyžička soli

Postup:

Do misky dáme múku. Pridáme sušené droždie, semiačka, rascu a soľ.

Nalejeme olej a vlažnú vodu. Vymiešame riedke cesto, ktoré prikryjeme.

Dáme na noc kysnúť (8-12 hodín).

Najlepšie je, ak si cesto urobíte večer a ráno chlieb upečiete.

 

 

Alebo ráno zamiešate cesto, cez deň vykysne a poobede upečiete chlebík.

Keď je cesto vykysnuté, vymažeme pekáč olejom.

Dáme do neho cesto, posypeme semienkami. Prikryté pečieme na 230 stupňoch pol hodiny.

Nádoba môže byť akákoľvek, hlavne nech má vrchnák a môže ísť do rúry.

 

 

Potom odokryjeme a pečieme ešte 15 minút, aby mal chlebík chrumkavú kôrku.

Necháme vychladnúť a krájame.

Chlebík je naozaj výborný, ak ho necháte v rúre trochu dlhšie, bude mať hnedšiu kôrku, je na vás, ako máte chlebík radšej.

Ako môžeme vylepšiť domáci chlebík?

Múka: Použite kvalitnú múku s vysokým obsahom bielkovín. Môžete experimentovať s rôznymi druhmi múky, ako je celozrnná pšeničná, špaldová, ražná alebo kukuričná.

Kvások: Kvások dodáva chlebu charakteristickú chuť a štruktúru. Môžete si ho kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť sami.

 

 

Voda: Použite vodu s izbovou teplotou. Soľ: Soľ zvýrazňuje chuť chleba a posilňuje lepok.

Olivový olej: Olivový olej dodáva chlebu vlhkosť a jemnú chuť.

Ďalšie ingrediencie: Môžete pridať rôzne ingrediencie, ako sú sušené ovocie, orechy, semienka, bylinky alebo korenie.

Čo môžeme pridať do cesta na domáci chlebík?

Semienka:

Slnečnicové semienka: Dodávajú chlebu chrumkavosť a jemnú orechovú chuť.

Ľanové semienka: Zvyšujú obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselín.

Sezamové semienka: Dodávajú chlebu jemnú sezamovú príchuť a chrumkavosť.

Tekvicové semienka: Majú bohatú orechovú chuť a sú bohaté na zinok a železo.

Chia semienka: Zvyšujú obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselín.

Korenie:

 

 

Rasca: Dodáva chlebu teplú a aromatickú chuť.

Koriander: Má citrusovú a sladkastú chuť, ktorá sa hodí k celozrnnému chlebu.

Fenikel: Má sladkú a anízovú príchuť, ktorá sa hodí k ražnému chlebu.

Kmín: Dodáva chlebu teplú a hrejivú chuť.

Oregano: Má silnú aromatickú chuť, ktorá sa hodí k talianskemu chlebu.

Ďalšie prísady:

Sušené ovocie: Sušené slivky, brusnice alebo marhule dodávajú chlebu sladkosť a žuvaciu konzistenciu.

Orechy: Vlašské orechy, mandle alebo pekanové orechy dodávajú chlebu orechovú chuť a chrumkavosť.

Bylinky: Rozmarín, tymian alebo bazalka dodávajú chlebu aromatickú chuť.

Syr: Strúhaný syr, ako je parmezán alebo čedar, dodáva chlebu slanú chuť a chrumkavosť.

Olivy: Dodávajú chlebu slanú a pikantnú chuť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes