plny-hrniec_transparent_negativ.png

Výborný chlebík – zatiaľ najlepší, aký som kedy piekla: Vo vnútri je neskutočne nadýchaný a na vrchu chrumkavý – robím každý týždeň!

Výborný chlieb - zatiaľ najlepší, aký som kedy piekla.

Najlepší chlebík, aký som kedy robila. Autorkou receptu je pani Pavlína K. (kalimera).

Potrebujeme:

380 ml vody

2 lyžice octu

2 lyžice oleja

400 g hladkej múky

100 g chlebovej žitnej múky

100 g celozrnnej múky (dala som špaldovú)

soľ

korenie, rasca

1/2 kocky droždia

Postup:

Cesto je najlepšie si pripraviť v domácej pekárni. Ak nemáte pekáreň, pripravte cesto ako klasicky, kvások – keď vyjde, zmiešať s ostatnými prísadami, vypracovať cesto a nechať vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a urobíme bochník. Ak sa lepí, poprášime ešte hladkou múkou, aby nám šiel bochník lepšie vytvarovať. Necháme na plechu ešte 30 minút kysnúť. Chlieb potrieme soľou rozmiešanú v troche vody a dáme do rúry predhriatej na 180 stupňov.

Pred pečením môžeme ešte na povrchu narezať, napr. Do kríža alebo pozdĺžne rezy. Pečieme 40 minút. Aby bol chlebík ešte lepší, dávam na dno rúry misku s vodou.  Chlebík môžete samozrejme piecť aj v domácej pekárni.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes