Výborný chlebík z hrnca, aj pre úplných začiatočníkov: Bez váhy, bez odmerky, bez miesenia!

Tento recept je úplne jednoduchý a jeho príprava vám zaberie len 10 minút času (možno ani toľko nie :-)).

Výborný recept na chlebík pre každého, kto si netrúfa na recepty našich babičiek, no rád by si pochutnal na domácom chlebíku.

 

 

Tento recept je úplne jednoduchý a hoci treba počkať na vykysnutie cesta, príprava vám zaberie len 10 minút času (možno ani toľko nie :-)).

Čím dlhšie necháte chlieb kysnúť, tým viac „bubliniek“ bude mať vo vnútri.

...

Ja nechávam cez noc, pokojne však môžete nechať cesto odpočívať aj 12 hodín.

 

 

Poznámka:

Na meranie surovín používame šálku s rovnakým objemom.

V tomto recepte bola použitá šálka s objemom 250 ml.

Potrebujeme:

3 šálky hladkej múky

1,5 šálky vlažnej vody

1 lyžičku sušeného droždia

1 lyžičku soli

Voliteľné:

rasca

hrubozrnná soľ

ľanové semienka…

Postup:

 

 

Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske.

Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili.

Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.

 

 

Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu.

Misu alebo hrniec vložíme do rúry.

Necháme vyhriať na 230 stupňov.

 

 

Hrniec v rúre necháme vyhriať aj s pokrievkou.

Cesto si preložíme na papier na pečenie.

Vložíme do horúceho hrnca z rúry.

 

 

Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami.

Môžeme spraviť aj pár zárezov žiletkou.

Prikryjeme pokrievkou.

 

 

Pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút.

Potom zložíme.

Necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15-20 minút.

 

 

Potom necháme vychladnúť a môžeme si vychutnávať domáci chlebík.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Lenka D.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay