Výborný chlebík z hrnca, aj pre úplných začiatočníkov: Bez váhy, bez odmerky, bez miesenia!

Výborný recept na chlebík pre každého, kto si netrúfa na recepty našich babičiek, no rád by si pochutnal na domácom chlebíku. Tento recept je úplne jednoduchý a hoci treba počkať na vykysnutie cesta, príprava vám zaberie len 10 minút času (možno ani toľko nie :-)). Čím dlhšie necháte chlieb kysnúť, tým viac „bubliniek“ bude mať vo vnútri. Ja nechávam cez noc, pokojne však môžete nechať cesto odpočívať aj 12 hodín.

Poznámka: Na meranie surovín používame šálku s rovnakým objemom. V tomto recepte bola použitá šálka s objemom 250 ml.

Potrebujeme:

3 šálky hladkej múky

1,5 šálky vlažnej vody

1 lyžičku sušeného droždia

1 lyžičku soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ, ľanové semienka…

Postup:

Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske. Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.

Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu. Misu alebo hrniec vložíme do rúry a necháme vyhriať na 230 stupňov. Hrniec v rúre napcháme vyhriať aj s pokrievkou.

Cesto si preložíme na papier na pečenie a vložíme do horúceho hrnca z rúry. Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami a môžeme spraviť aj pár zárezov žiletkou. Prikryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút. Potom zložíme a necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15-20 minút.

Potom necháme vychladnúť a môžeme si vychutnávať domáci chlebík.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Lenka D.

Témy:


Pridajte svoj komentár