Výborný chlebík z hrnca, aj pre úplných začiatočníkov: Bez váhy, bez odmerky, bez miesenia!

Tento recept je úplne jednoduchý a jeho príprava vám zaberie len 10 minút času (možno ani toľko nie :-)).

Výborný recept na chlebík pre každého, kto si netrúfa na recepty našich babičiek, no rád by si pochutnal na domácom chlebíku. Tento recept je úplne jednoduchý a hoci treba počkať na vykysnutie cesta, príprava vám zaberie len 10 minút času (možno ani toľko nie :-)). Čím dlhšie necháte chlieb kysnúť, tým viac „bubliniek“ bude mať vo vnútri. Ja nechávam cez noc, pokojne však môžete nechať cesto odpočívať aj 12 hodín.

Poznámka: Na meranie surovín používame šálku s rovnakým objemom. V tomto recepte bola použitá šálka s objemom 250 ml.

Potrebujeme:

3 šálky hladkej múky

1,5 šálky vlažnej vody

1 lyžičku sušeného droždia

1 lyžičku soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Voliteľné: rasca, hrubozrnná soľ, ľanové semienka…

Postup:

Všetky prísady okrem semienok zmiešame v miske. Nemiesime rukou, stačí premiešať len vareškou, aby sa všetky prísady spojili. Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote cez noc, prípadne až 12 hodín.

Pripravíme si hrniec s pokrievkou (taký, ktorý môžeme vložiť aj do rúry), prípadne zapekaciu misu. Misu alebo hrniec vložíme do rúry a necháme vyhriať na 230 stupňov. Hrniec v rúre napcháme vyhriať aj s pokrievkou.

Cesto si preložíme na papier na pečenie a vložíme do horúceho hrnca z rúry. Vrch môžeme posypať rascou alebo semienkami a môžeme spraviť aj pár zárezov žiletkou. Prikryjeme pokrievkou a pečieme pri teplote 220-230 stupňov 30 minút. Potom zložíme a necháme zapiecť povrch chlebíka ešte asi 15-20 minút.

Potom necháme vychladnúť a môžeme si vychutnávať domáci chlebík.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Lenka D.