Tento dezert podľa receptu z youtube si vaša rodina určite zamiluje.
Krehký bielkový korpus s makom výborne ladí s pudingovým krémom a čokoládovou polevou.
Torta je navyše doplnená ovocnou zložkou, ktorá celý dezert príjemne osvieži.
Potrebujeme:
6 vajec
6 PL kryštálového cukru (100 g) + 6 PL kryštálového cukru (100 g)
4 PL kukuričného škrobu (40 g)
500 ml mlieka
100 g masla
100 g bielej čokolády
štipku soli
40 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
2 PL maku
450 g ovocia (čerešne alebo drobné bobuľové ovocie)
3 PL kryštálového cukru
2 – 3 PL vody
4 PL kukuričného škrobu + 100 ml vody
Na polevu:
200 g čokolády
200 ml šľahačkovej smotany
Postup:
Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme do jednej misy a žĺtky do druhej.
Žĺtky teraz zmiešame so 100 g cukru, kukuričným škrobom, dôkladne vyšľaháme metličkou, aby bola hmota hladká a potom ju zalejeme mliekom.
Hrniec dáme na sporák a na strednom ohni za stáleho miešania uvaríme hustý krém.
Následne krém odstavíme a primiešame zmäknuté maslo.
Následne pridáme aj nalámanú bielu čokoládu a krém dobre premiešame metličkou, aby sa všetky zložky dobre spojili.
Krém preložíme do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
Medzitým si bielky zmiešame so štipkou soli a vyšľaháme do peny. Počas šľahania pridáme 100 g cukru a šľaháme, kým nevznikne hustý sneh.
V samostatnej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a následne ju zľahka primiešame k bielkovému snehu.
Potom primiešame k snehu aj mak.
Pripravíme si dve formy na pečenie s priemerom 22 cm, dno vystelieme papierom na pečenie a navrstvíme do každej z nich približne rovnaké množstvo bielkovej zmesi.
Rozotrieme špachtľou a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.
Čerešne si odkôstkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca, kde ich zasypeme cukrom a zalejeme trochou vody (môžeme použiť aj iné ovocie).
V samostatnej miske si zmiešame 4 lyžice kukuričného škrobu s vodou, čerešne si rozmixujeme tyčovým mixérom a obe zmesi zmiešame.
Varíme za stáleho miešania na strednom ohni do zhustnutia.
Upečené korpusy necháme mierne vychladnúť, položíme si ich vedľa seba a na oba navrstvíme polovicu čerešňovej hmoty.
Jeden korpus s čerešňovou hmotou vložíme do okrúhlej formy, navrstvíme polovicu krému, priklopíme druhým korpusom s čerešňovou hmotou a opäť navrstvíme krém.
Formu odložíme do chladničky a pripravíme si čokoládovú polevu.
Do malého hrnca si nalámeme čokoládu, nalejeme šľahačkovú smotanu a necháme rozpustiť na slabom ohni za stáleho miešania, kým nevznikne kompaktná poleva.
Polevu vylejeme rovnomerne na dezert a necháme stuhnúť v chladničke.
Hotovo. Môžeme nakrájať a podávať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU