plny-hrniec_transparent_negativ.png

Výborný dezert s pudingovým krémom, čerešňami a čokoládou: Je taký lahodný, že si ho ihneď zamiluje celá rodina!

Tento dezert podľa receptu z youtube si vaša rodina určite zamiluje.

Krehký bielkový korpus s makom výborne ladí s pudingovým krémom a čokoládovou polevou.

Torta je navyše doplnená ovocnou zložkou, ktorá celý dezert príjemne osvieži. 

Potrebujeme:

6 vajec

6 PL kryštálového cukru (100 g) + 6 PL kryštálového cukru (100 g)

4 PL kukuričného škrobu (40 g)

500 ml mlieka

100 g masla

100 g bielej čokolády

štipku soli

40 g hladkej múky

1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

2 PL maku

450 g ovocia (čerešne alebo drobné bobuľové ovocie)

3 PL kryštálového cukru

2 – 3 PL vody

4 PL kukuričného škrobu + 100 ml vody

Na polevu:

200 g čokolády

200 ml šľahačkovej smotany

Postup:

Vajíčka si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky dáme do jednej misy a žĺtky do druhej.

Žĺtky teraz zmiešame so 100 g cukru, kukuričným škrobom, dôkladne vyšľaháme metličkou, aby bola hmota hladká a potom ju zalejeme mliekom.

Hrniec dáme na sporák a na strednom ohni za stáleho miešania uvaríme hustý krém. 

Následne krém odstavíme a primiešame zmäknuté maslo. 

Následne pridáme aj nalámanú bielu čokoládu a krém dobre premiešame metličkou, aby sa všetky zložky dobre spojili.

Krém preložíme do misky, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. 

Medzitým si bielky zmiešame so štipkou soli a vyšľaháme do peny. Počas šľahania pridáme 100 g cukru a šľaháme, kým nevznikne hustý sneh. 

V samostatnej miske si zmiešame múku s práškom do pečiva a následne ju zľahka primiešame k bielkovému snehu.

Potom primiešame k snehu aj mak. 

Pripravíme si dve formy na pečenie s priemerom 22 cm, dno vystelieme papierom na pečenie a navrstvíme do každej z nich približne rovnaké množstvo bielkovej zmesi. 

Rozotrieme špachtľou a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 30 minút.

Čerešne si odkôstkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca, kde ich zasypeme cukrom a zalejeme trochou vody (môžeme použiť aj iné ovocie).

V samostatnej miske si zmiešame 4 lyžice kukuričného škrobu s vodou, čerešne si rozmixujeme tyčovým mixérom a obe zmesi zmiešame. 

Varíme za stáleho miešania na strednom ohni do zhustnutia. 

Upečené korpusy necháme mierne vychladnúť, položíme si ich vedľa seba a na oba navrstvíme polovicu čerešňovej hmoty. 

Jeden korpus s čerešňovou hmotou vložíme do okrúhlej formy, navrstvíme polovicu krému, priklopíme druhým korpusom s čerešňovou hmotou a opäť navrstvíme krém.

Formu odložíme do chladničky a pripravíme si čokoládovú polevu. 

Do malého hrnca si nalámeme čokoládu, nalejeme šľahačkovú smotanu a necháme rozpustiť na slabom ohni za stáleho miešania, kým nevznikne kompaktná poleva. 

Polevu vylejeme rovnomerne na dezert a necháme stuhnúť v chladničke. 

Hotovo. Môžeme nakrájať a podávať. 

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes