plny-hrniec_transparent_negativ.png

Výborné zemiakové pagáče, ľahké ako pierko: Zostanú mäkučké aj na tretí deň!

Výborný recept, ktorý máme doma veľmi radi. Zemiakové pagáčiky z jemného a vláčneho cesta.

Výborný recept, ktorý máme doma veľmi radi. Zemiakové pagáčiky z jemného a vláčneho cesta.

Potrebujeme:

500 g hladká múka špeciál

450 gramov zemiakov (v šupke uvarených)

125 gramov hera (maslo)

100 ml rastlinný olej

2 lyžičky soli

300 ml vlažné mlieko

1 vajce

Na potretie:

1 vajce

Kvások:

20 g čerstvé droždie + 1 lyžička kryštálový cukor

Postup:

Zemiaky je dobré dať variť deň vopred a v deň prípravy ošúpať.

Na cesto si najskôr pripravíme kvások z časti vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru a trochy múky.

Necháme vyjsť na teplom mieste 10-15 minút.

Múku preosejeme, pridáme kvások, olej, soľ, vajce (rozšľahané v troche mlieka) zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Potom  rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm, postrúhame polovicu masla/hery a polovicu zemiakov.

Zľahka osolíme, rukou trochu popritláčame a preložíme ako lístkové cesto.

Necháme prikryté opäť kysnúť 20 minút.

Znovu rozvaľkáme, nastrúhame zvyšné maslo, zvyšné zemiaky, znovu mierne posolíme.

Jemne pritlačíme, znovu preložíme a necháme kysnúť 20 minút.

Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku prsta a okrúhlou formičkou, priemer 5 cm, vykrajujeme pagáčiky.

Na vrch môžeme odtlačiť mriežkou tvar (ale nemusíme).

Pagáčiky ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme podľa chuti posypať syrom alebo semienkami.

Necháme na plechu podkysnúť, kým sa nezohreje rúra a upečieme.

Teplota 200°C asi 20 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

foto: egyszerugyorsreceptek

Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes