Jemné a nadýchané domáce ŠIŠKY: Pripravené z 1 kg múky, 600 ml mlieka, 2 vajec, práškového cukru a

Vynikajúci domáci recept na šišky, ktoré sú mäkučké, nadýchané a nie sú nasiaknuté olejom.

 

 

Recept od pani Milky sa vydarí aj začiatočníkom.

Potrebujeme:

1 kg hladká múka

...

600 ml mlieka

2 ks vajce

3 ks žĺtok

2 ks droždie (84 g)

8 polievkové lyžice práškového cukru

1 vanilkový cukor

8 polievkové lyžice oleja

1 dl rumu

štipka soli

citrónová kôra

olej na vyprážanie

 

 

Postup:

Pripravíme si kvások:

Do 2 dl vlažného mlieka zapracujeme nadrobené droždie a lyžicu cukru.

Vymiešame a necháme postáť, pokiaľ nám kvások nenarastie dvojnásobne.

Do väčšej misky si pridáme zbytok mlieka, vajcia, žĺtka, zvyšný cukor.

 

 

Vymiešame.

Pridáme rum, olej.

Postupne zapracujeme múku so štipkou soli, nastrúhanú citrónovú kôru .

Vymiesime si vláčne cesto.

Posypeme múkou a prikryjeme utierkou.

Necháme na teplom mieste vykysnúť asi 60 minút, preložíme ho na drevenú dosku, ktorú sme si posypali múkou (aby sa cesto neprilepilo).

 

 

Necháme ešte chvíľu odpočinúť.

Cesto vyvaľkáme a pomúčeným pohárom vykrojíme kolieska o priemere 8 cm.

Tie necháme ešte trošku podkysnúť.

 

 

Do hrnca si pridáme väčšie množstvo oleja (šišky musia plávať),.

Do horúceho pridávame kolieska, do ktorých si urobíme prstami v strede dierku (aby sme mali miesto na džem, lekvár).

Vysmážame z oboch strán do zlatista.

 

 

Preložíme ich na obrúsok, aby sme odsali prebytočný tuk.

Hotové šišky posypeme práškovým cukrom, do jamiek dáme lyžicu ľubovoľného džemu, alebo lekváru, najlepšie domáceho. alebo ovocnú penu.

 

 

Môžeme ozdobiť aj šľahačkou, alebo postrúhanou čokoládou….

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: Pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay