Výborné recepty z karfiolu, ktoré viete rýchlo pripraviť, sú veľmi chutné a zamilujú si ich aj tí, ktorí inak túto zeleninu nemusia.
Fit kafiolová placka – sýta a veľmi chutná
Potrebujeme pre 2 osoby:
1/2 karfiolu
2 vajcia
2 polievkové lyžice múky hladkej
petržlen nakrájaný nadrobno
mleté korenie, soľ
Postup:
Karfiol umyjeme, rozkrojíme a odstránime hlúbik (tvrdú časť stonky).
Nastrúhame najemno, pridáme vajcia, múku a ostatné prísady.
Hmotu dobre premiešame. Pripravíme si panvicu, ktorú zľahka vymastíme olejom – stačí naozaj len trocha oleja.
Karfiolovú zmes navrstvíme na panvicu rovnomerne ako placku a pečieme z oboch strán dozlatista.
Karfiol zapečený s omáčkou
Potrebujeme:
Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)
Kyslá smotana – 2 lyžice
Majonéza – 2 lyžice
Horčica – 1 lyžička
Syry – 100 g
Vajcia – 2 ks
Mletý čierny korenie
Soľ
Moja forma je 20×30 cm
Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)
Postup:
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.
Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku. V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame. Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.
Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou. Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút. To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.
Najchutnejší karfiol z rúry
Potrebujeme:
1 karfiol (malý)
2/3 šálky strúhanky
1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku (alebo čerstvého cesnaku)
1 čajová lyžička papriky sladkej
2 vajcia
1/2 šálky strúhaného syra
podľa chuti Soľ a korenie
podľa potreby Rastlinný olej
Postup:
Umyte karfiol, rozdeľte ho na ružičky a varte v slanej vode 4-5 minút. Sceďte vodu a okamžite opláchnite studenou vodou. Vo veľkej mise premiešajte jemne nastrúhaný syr, strúhanku, soľ, korenie, cesnak a papriku. V inej miske rozšľahajte vajcia.
Plech na pečenie vysteľte s papierom na pečenie a zľahka potrite rastlinným olejom. Obaľte predvarené ružičky karfiolu vo vajíčku a potom v zmesi syra a strúhanky. Položte na plech a pečte ho v predhriatej rúre pri 200 ° C približne 15 – 20 minút.
Výborná nátierka z karfiolu
Potrebujeme:
- 1 karfiol cca 600 až 700 g
- 150 g domácej majonézy (2 žĺtky, 2 čajové lyžičky horčice, 100 ml slnečnicového oleja, soľ, trochu citrónovej šťavy . všetko spolu rozmixovať)
- 150 g bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)
- soľ, čerstvo zomleté čierne korenie
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Zelená vňať (petržlen, zelená cibuľa)
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky, umyjeme a dáme variť do slanej vody. Karfiol by mal byť mäkký. Karfiol prepláchneme studenou vodou. Čo sa týka domácej majonézy, tú pripravíme za 60-sekúnd. 2 žĺtky, 2 lyžičky horčice, 100 ml oleja rozmixujeme. pridáme soľ, korenie, pretlačený cesnak, jogurt a už len lyžičkou premiešame. Majonézu zmiešame s rozmixovaným, alebo popučeným karfiolom.
Dôležitá informácia: Karfiol musí byť dobre chladený, aby nedošlo k zrazeniu zálievky!
Rýchla karfiolová polievka so syrom
Ingrediencie na 8 porcií:
1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky
1 strúhaná mrkva
1/4 hrnčeka nasekaného zeleru
2 hrnčeky vody
1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
štipka soli
štipka čierneho korenia
2 hrnčeky mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného syra
1 bambino
sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie
Postup:
Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.
V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.
Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.
Pečený karfiol v syrovo-cesnakovej marináde
Potrebujeme:
Menšiu hlávku karfiolu
Hladkú múku
1 vajce
1 lyžičku horčice
1 strúčik cesnaku
Strúhanku a najemno nastrúhaný syr v pomere 2:1
Olej
Sladkú papriku mletú, soľ
(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky)
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie ružičky – nevaríme. Každú ružičku obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a horčicou. Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi. Ružičky uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom zmiešaným s trochou červenej papriky.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a karfiol pečieme asi 30-40 minút, alebo kým karfiol nie je dostatočne upečený. Počas pečenia je dobré ružičky obrátiť.
Vyprážaný syr inak – ľahký ako pierko
Postup:
1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice
1 veľké vajce
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného syra
1 lyžičku korenia (zmes bazalky, oregana, soli a čierneho korenia)
2 plátky syra s nižším obsahom tuku
Postup:
Rúru nastavíme na 220 stupňov. Karfiol vložíme do mixéra a rozmixujeme tak, aby sme získali hmotu podobnú ryži. Teraz máte na výber, zmes môžete upraviť v mikrovlnke, alebo na pare – na pare jednoducho naparujeme domäkka a následne pomocou utierky vymačkáme prebytočnú tekutinu. Ak sa rozhodneme pre úpravu v mikrovlnke, preložíme do misky a vložíme do mikrovnky na 2 minúty.
Karfiolovú hmotu potom vyberieme, premiešame a vložíme do mikrovlnky na ďalšie 3 minúty. Vyberieme a opäť premiešame – karfiol je takmer uvarený. Opäť vložíme do mikrovnky na ďalších 5 minút. V tomto momente si môžete všimnúť, že karfiol je na dotyk stále vlhký – my však potrebujeme, aby sa vlhkosť dostala z karfiolu von-vložíme preto ešte na posledných 5 minút do mikrovlnky – karfiol bude stále mierne vlhký, alebo bude už na pohľad vyzerať suchšie. Pokiaľ naparujete, nezabudnite teda poriadne vymačkať vodu.
Necháme vychladnúť, pridáme vajce, parmezán, korenie a premiešame. Rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú navrstvíme na plech vystlaný papierom. Hrúbka by mala byť asi 1,5 cm. Pečieme asi 15-18 minút – alebo, kým povrch nie je zlatistý. Potom medzi dve placky jednoducho vložíme plátok syra a necháme ešte chvíľu v rúre, kým sa syr rozpustí.
Karfiolovo – fazuľová polievka
Potrebujeme:
1 šálka zeleninového vývaru
1 šálka vody
½ kg karfiolu
1 šálka stredne veľkých fazuliek
¼ lyžičky kajenského korenia
¼ lyžičky mletého korenia
Soľ podľa chuti
Uvarené kuracie mäso
Postup:
Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne. Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.
Fit omáčka z karfiolu
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu – stredne veľkú
1 hlávku cesnaku
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu
½ šálky zeleninového vývaru
Podľa chuti – soľ a korenie
Postup:
Z cesnaku odrežeme vrchnú časť, vložíme do alobalu, polejeme olivovým olejom a zabalíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov na 20 minút. Potom z cesnaku vyberieme strúčiky.
Karfiol rozdelíme na menšie kúsky, vložíme do osolenej vody a uvaríme domäkka. Karfiol potom vložíme do mixéra, pridáme parmezán, cesnak a ½ šálky vývaru. Rozmixujeme dohladka.
Omáčku môžeme podávať okamžite, alebo skladuje v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.
Karfiol v syrovo-horčicovej omáčke
Potrebujeme:
1 stredne veľký karfiol
40 g masla
2 a ½ lyžice hladkej múky
500 ml mlieka
2 lyžice horčice
180 g strúhaného syra
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie ružičky a varíme v osolenej vode po dobu 5-7 minút.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a rozmiešame tak, aby v zmesi neboli hrudky. Potom zložíme z plameňa, pridáme mlieko, premiešame a opäť preložíme na plameň. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Odstránime z tepla, pridáme horčicu a syr.
Karfiol scedíme, preložíme do zapekacej misy vymastenej maslom a zalejeme omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov necháme zapiecť dozlatista – približne 20 minút.
Karfiolové nugetky v syrovom cestíčku
Potrebujeme:
1 karfiolu
2 šálky strúhanky
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu
½ šálky strúhaného syru čedar
1 a ½ šálky hladkej múky
2 vajcia
Olivový olej
Petržlenovú vňať na ozdobu
Postup:
Karfiol umyjeme a rozdelíme na čo najmenšie ružičky.
Strúhanku, parmezán a čedar zmiešame v miske.
Ružičky karfiolu obalíme najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhankovo-syrovej zmesi.
Obalený karfiol uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 30 minút. Posypeme nadrobno nasekaným petržlenom.
Podávame s obľúbeným dipom. Video postup na prípravu tejto pochúťky nájdete TU.
Karfiol zapečený so šunkou a smotanou
Potrebujeme:
1 kg karfiolu
3 vajcia
1 šálku kyslej smotany (250 ml)
100 g strúhaného syra
300 g šunky nakrájanej na kocky
Maslo
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie časti a vložíme do slanej vriacej vody, Necháme niekoľko minút variť tak, aby sa karfiol zmäkol, ale zároveň sa nezačal rozpadať.
V miske zmiešame smotanu s vajíčkom a strúhaným syrom. Pridáme korenie a soľ.
Karfiol scedíme a vložíme do zapekacej misy, ktorú sme si vymastili maslom. Karfiol posypeme šunkou a zalejeme smotanovou zmesou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým zmes nezíska na povrchu zlatistohnedý nádych.
Chrumkavý karfiol pečený z rúry
Potrebujeme:
1 šálka = 250 ml
1,5 kg karfiolu rozdeleného na ružičy
2 šálky hladkej múky
3 lyžičky soli
¼ lyžičky čierneho korenia
2 lyžičky červenej papriky
1 lyžičku cesnakového prášku
1 lyžičku šučenej petržlenovej vňate
5 bielkov
4 lyžice vody
3 šálky strúhanky
¼ šálky oleja alebo masla
Potrebujeme:
Karfiol umyjeme a rozdelíme na ružičky.
Pripravíme si 3 samostatné misky. Do jednej nasypeme múku zmiešanú so soľou a koreninami, do druhej strúhanku a do tretej bielka rozmiešané s vodou.
Plech na pečenie vystelieme papierom a vymastíme trochou oleja. Ružičky karfiolu obalíme najskôr v múke, potom v bielkovej zmesi a nakoniec v strúhanke.
Obalený karfiol preložíme na plech.
Výborný karfiol z rúry – chutí ako vyprážaný
Potrebujeme:
1 stredne veľkú hlávku karfiolu
4 lyžice majonézy
3 lyžice kyslej smtoany
1 lyžičku plnotučnej horčice
1 lyžicu olivového oleja + olej na vymazanie formy
Štipku tymiánu
Čierne mleté korenie a soľ podľa chuti
2-3 lyžice strúhanky
50 g parmezánu
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie ružice a uvaríme vo vriacej vode (tak, aby karfiol ostal pevný a nerozvaril sa).
Medzitým si v miske zmiešame majonézu, kyslú smotanu, horčicu, olej, soľ a korenie.
Karfiol vyberieme z vody a zapekaciu misu vymažeme olejom.
Potom do misy uložíme ružice karfiolu a navrstvíme na ne pripravenú omáčku. Potom posypeme strúhankou, parmezánom, tymianom a vložíme do vyhriatej rúry zapiecť.
Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým nie je povrch karfiolu zlatistý.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.