plny-hrniec_transparent_negativ.png

Jednoduché pagáče zo zemiakovej kaše: Podávajú sa ako príloha k polievke aj ako fantastická večera – najlepšie chutia ešte teplé!

Potrebujeme:

375 g uvarených zemiakov – uvarených a roztlačených na kašu
660 g polohrubej múky
380 g masla alebo Hery
4 žĺtky
22 g soli
42 g droždia – 1 kocka
20 g cukor krupica
1 vajce na potretie

Postup:

K zemiakom pridáme maslo, múku zmiešanú so soľou a cukrom, žĺtkami a nakoniec rozdrobíme droždie. Spracujeme cesto, zabalíme do mikroténového vrecka a dáme do chladničky na 12 hodín uležať. Potom cesto rozvaľkáme  a na 3x cez seba preložíme. Vyvaľkáme na silu asi 2 cm a povrch nožom nakrojíme. Vykrajujeme kolieska, dáme na plech s papierom na pečenie a necháme 20 minút nakysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, dáme do predhriatej rúry na 180 ° C a upečieme do zlatohneda, asi 15 – 20 minút.
Podávame ako prílohu k polievkam alebo samostatne.

Najlepšie recepty na dnes