Výborné lečo bez zavárania a umelých konzervantov: Pokojne vydrží aj dva roky, nepokazil sa jediný pohár!

Máte radi lečo? Ja veľmi. Pripravujem z neho omáčky, alebo bleskovú večeru s pikantnou klobáskou. Robím každý rok z domácej úrody a fantastické. Minulý rok som urobila 21 pohárov a ostali len 3. Mám odskúšané, že vydrží minimálne dva roky.:-)

Máte radi lečo? Ja veľmi. Pripravujem z neho omáčky, alebo bleskovú večeru s pikantnou klobáskou. Robím každý rok z domácej úrody a fantastické. Minulý rok som urobila 21 pohárov a ostali len 3. Mám odskúšané, že vydrží minimálne dva roky.:-)

Potrebujeme:

1 kg papriky

1 kg cibule

1 kg rajčín

200 g plnotučnej horčice

300-350 g soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

300-350 g cukru

Olej asi 150-200 ml

Potrebujeme:

Zeleninu si umyjeme, nakrájame (paradajky si môžete aj ošúpať, ja však robím aj so šupkou). Na dno väčšieho hrnca nalejem olej a keď sa zahreje, pridáme cibuľku, krátko orestujeme a pridáme aj nakrájanú papriku. Prikryjeme pokrievkou a dusíme spolu asi 20 minút pod pokrievkou. Pridáme nakrájané rajčiny, soľ, cukor a dusíme za občasného miešania. Tesne pred koncom varenia pridáme horčicu, premiešame, necháme prevariť a ešte horúce naplníme do pohárov – tie som si predtým sterilizovala. Pevne zavrieme a skladujeme v špajzy alebo pivnici (vydržia aj pri izbovej teplote).

autor: Zuzka Petríčková

foto: reprofoto lapunk