Výborné šišky z domácich jabĺčok. Vyskúšajte, sú naozaj výborné – šťavnaté a fantasticky jemné. Môžete ich vyprážať ako klasické šišky, alebo upiecť v rúre pre zdravšiu verziu.
Potrebujeme:
250 g jablkového pyré (jablká očistíme, vykrojíme jaderník, nakrájame na malé kúsky a rozmixujeme ponorným mixérom)
2 rozšľahané vajcia
60 ml šľahačky
2-3 PL medu alebo javorového sirupu
1 ČL vanilkového cukru
1 ČL mletej škorice
¼ ČL sódy
1 ČL kypriaceho prášku
230 g hladkej múky
60 ml oleja
½ ČL soli
Postup:
Pečená verzia:
Rúru nastavíme na 160 stupňov a olejom vymastíme formu na šišky alebo muffiny.
Jablkové pyré, vajcia, šľahačku, olej, med a vanilku zmiešame.
Potom postupne pridáme suché prísady – cesto nemiešame dlho, aby šišky neboli príliš tuhé.
Do zdobiaceho sáčku naplníme zmes a nanášame ju do olejom vymazanej formy.
Pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 14 minút, kým sú šišky na dotyk pružné. Po dopečení ich necháme ešte aspoň 5 minút vo forme, potom ich opatrne vyberieme a namáčame do polevy, alebo do zmesi vanilkového a práškového cukru. My ich máme radi s rumovou polevou (práškovoý cukor vymiešame s rumom).
Vyprážaná verzia:
Pomocou zdobiaceho vrecka hmotu dávkujeme do rozpálené olaja, prípadne dávkujeme cesto pomocou obyčajnej lyžice.
Foto: pixaby