Jemné a chutné pečivo podľa receptu z youtube, ktoré je ideálne na raňajky alebo ako chutná desiata pre deti!
Potrebujeme:
2 zrelé banány (280 g)
1 vajce (alebo 2 menšie)
350 g hladkej múky
1 ČL sušeného droždia
1/2 ČL soli
28 g masla
Voliteľné:
80 g hrozienok
Postup:
1. Banány si ošúpeme, nalámeme do misky a roztlačíme vidličkou.
2. Pridáme vajce a vyšľaháme metličkou.
3. Primiešame sušené droždie, rozpustené maslo a hrozienka.
4. Nakoniec ešte pridáme soľ, nasypeme múku a vypracujeme kompaktné cesto.
5. Prikryjeme a necháme podkysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem.
6. Následne ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
7. Cesto vygúľame, jemne sploštíme a rozrežeme na 9 približne rovnakých častí.
8. Každý kúsok vytvarujeme na žemličku, uložíme na plech, prikryjeme a necháme asi 45 minút podkysnúť.
9. Keď zdvojnásobia svoju veľkosť, priložíme navrch vidličku a jemne posypeme múkou, aby sme vytvorili vzor.
10. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 190 °C asi 15 – 20 minút.
Žemličky sú veľmi jemné a určite si ich obľúbite.
Prajeme dobrú chuť!