plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vezmite bežnú repu, pridajte korenie a zavarte: Chutí lepšie ako nakladaná uhorka!

Nakladaná cvikla je chutná nielen ako snack.

Spotrebujete celý pohár tejto dobroty – nielen zeleninu, ale aj šťavu z cvikly!

 

 

Praktický recept na domácu nakladanú cviklu z portálu newsy.gotujmy.

Jednoduchý postup a luxusný výsledok

Nakladanie červenej repy je veľmi jednoduché.

Je to veľmi podobné príprave nakladaných uhoriek. Nakladať môžete ako mladú cviklu (cviklu), tak aj staršie hľuzy.

 

 

Najdôležitejšie je, aby hľuzy boli pevné (nie gumené), nie pomliaždené a aby nemali žiadne fľaky ani preliačiny.

Akékoľvek poškodenie môže spôsobiť, že repa splesnivie.

Pozorne si ich prezrite v obchode alebo na trhu, kde ich bežne kupujete.

Šťava z červenej repy, ktorú získate v rámci tohto nálevu, môže byť použitá aj na boršč. Stačí ju naliať do hrnca a výraznejšie okoreniť alebo pridať trochu korenia do samotného nálevu.

Potrebujeme:

2,5 kg repy

1,5 l vody

2 PL soli

8 veľkých bobkových listov

8 vetvičiek kôpru

 

 

8 strúčikov cesnaku

1 ČL horčice

1 ČL čierneho korenia

1 ČL nového korenia

 

 

Postup:

Repu umyjeme pod tečúcou vodou.

Odrežeme oba konce.

Potom repu ošúpeme (najlepšie v rukaviciach, aby sme si nezafarbili ruky).

 

 

Repu nakrájame na hrubé plátky.

Vložíme do štyroch čistých a sterilizovaných litrových pohárov.

(Prípadne môžeme použiť aj kameninovú nádobu s objemom minimálne 4 litre).

 

 

Do každej nádoby vložíme 2 bobkové listy a 2 vetvičky kôpru.

Ďalej pridáme 2 strúčiky cesnaku.

Nakoniec pridáme 1/4 lyžičky čierneho korenia, nového korenia a horčice.

 

 

Pripravíme nálev: do vriacej vody pridáme soľ.

Miešame, kým sa soľ úplne nerozpustí.

Necháme vychladnúť.

 

 

Vychladnutý nálev nalejeme do pohárov tak, aby úplne zakryl zeleninu.

Vyčnievajúce kúsky zeleniny zatlačíme dovnútra drevenou vareškou.

Dovnútra môžeme vložiť napríklad čistú podšálku, aby sme cviklu zaťažili.

 

 

Poháre zatvoríme, ale nedoťahujeme ich príliš pevne – do pohára by mal prúdiť vzduch.

Poháre postavíme na kuchynskú linku, pri izbovej teplote, na svetlé, ale nie slnečné miesto.

Po troch dňoch poháre otvoríme a drevenou vareškou odstránime penu z vrchu.

 

 

Po siedmich dňoch bude siláž úplne pripravená.

Ak dávate prednosť jemnejšej chuti šťavy a zeleniny, po piatich dňoch zastavte kvasenie.

Môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes