Úplne jednoduché varené vajcia nie sú ani zďaleka vždy chutné.
Vajíčko stačí nechať o pár sekúnd dlhšie vo vriacej vode a žĺtok už stratí požadovanú konzistenciu.
Tento problém vyriešite raz a navždy, ak použijete túto metódu varenia.
Urobte to presne tak, ako tento kuchár z youtube kanála ShuStriiBUM.
Samozrejme, najlepšie je kupovať domáce vajíčka.
Vložíme ich do vody, vždy studenej.
Postavíme na sporák.
Privedieme do varu a hneď vypneme ohrev.
Hrniec s vajíčkami však ešte neodstavujte zo sporáka.
Nechajte ich ponorené v tejto vriacej vode presne 10 minút.
Po 10 minútach sceďte vriacu vodu a zalejte studenou vodou.
Vajíčka v nej nechajte ponorené ešte minútu a až potom vyberte a očistite.
Video návod nájdete na konci článku:
Najjednoduchší spôsob ako olúpať uvarené vajcia
Lúpanie uvareného vajíčka zo škrupiny si vyžaduje veľa trpezlivosti.
Niekedy to ide ako po masle a inokedy pri tom doslova strácate nervy.
Kopa odpadu a z celého vajíčka vám ostane polovica.
Na internete nechýbajú rady, ktoré túto úlohu značne uľahčujú a túto z youtube kanála Good Foods Good Mood si ľudia nevedia vynachváliť.
Každý, kto túto metódu skúsil, potvrdil, že na 100% funguje.
Vďaka tejto metóde sa nemusíte uvarených vajíčok ani dotknúť a škrupinka sama zlezie.
Pred varením vajíčko jemne naťuknite v spodnej širokej časti.
Dávajte však pozor, aby ste škrupinu nerozbili úplne.
Potom vložte vajce do hrnca s vodou a uvarte, ako obvykle.
Keď začne voda vrieť, môžete si všimnúť, že prasklina na škrupine sa zväčšuje.
Medzitým si zoberte malú misku s tesným vekom a naplňte ju asi do polovice vodou.
Vložte vajíčka, uzavrite vekom a silno potraste do strán.
Keď misku otvoríte, budete nadšení.
Vajíčko sa ošúpalo bez toho, aby ste sa ho priamo dotkli a ostáva vcelku.
Na vajíčku neostal absolútne žiaden kúsok škrupiny.
Celý postup nájdete v priloženom videu na konci článku.
Soľ do vody
Ak sa bojíte vajíčko pred varením naklepnúť, uvarte ho takto a šúpanie pôjde rovnako dobre.
Ďalší rýchly spôsob, ako ošúpať vajíčka, je pridať do vody pred varením soľ.
Najskôr si ich však vyberte z chladničky asi hodinu pred varením.
Do hrnca, ktorý by mal byť dostatočne veľký, si nalejte vodu, nechajte ju zovrieť a pridajte kopcovitú lyžicu soli.
Po uvarení vložte vajce do pohára, zalejte studenou vodou, otvor pohára prikryte dlaňou a niekoľko sekúnd energicky pretrepávajte.
Robte to nad umývadlom, pretože voda za pohára vám môže vytiecť.
Po chvíli by sa mala škrupina z vajíčka ľahko uvoľniť a jednoducho ju vcelku zvlečiete.
Tento postup tiež nájdete v priloženom videu z kanála MicahMedia.
Pridajte plátky citróna
Šúpanie vajec vám môže uľahčiť aj to, keď do hrnca s vodou okrem vajec vložíte aj plátky citróna.
Potom všetko spolu uvarte.
Po niekoľkých minútach vyberte vajcia z misky a jemne naklepte škrupinu.
Škrupina sa potom rozdelí na dve časti, ktoré sa dajú ľahko odstrániť.
Veľa šťastia!
Video návod: