Žihľava je mimoriadne užitočná rastlina, ktorá vo veľkej miere prospieva nášmu zdraviu. Starí ľudia ju často spomínajú v súvislosti s reumou a žihľavový čaj je už dobre známy. Dnes vám vďaka portálu aktivni.metropolitan prinášame informácie, ako čo najlepšie využiť všetky výhody, ktoré žihľava ponúka.
Môj dedo pridával na jar mladú žihľavu do nedeľnej polievky, nádievky a dokonca aj do domáceho chlebíka. Hovoril, že mladá žihľava je dar z nebies a lieči mnohé choroby!
O žihľave je známe, že obsahuje veľa vitamínu C, je bohatá na vápnik, železo a tiež na minerály. Okrem toho je žihľava skvelým zdrojom chlorofylu, flavonoidov, vitamínov skupiny B a práve vďaka kombinácii spomenutých látok je žihľava obľúbená vo viacerých oblastiach.
Použitie žihľavy
– na povzbudenie a detoxikáciu tela
– v boji proti alergiám a artritíde
– proti chudokrvnosti a pri únave
– pre lepšiu funkciu pečene a hormónov
– na podporu laktácie
– na zmiernenie predmenštruačného syndrómu
– pre lesklé vlasy a zdravú pokožku
– pre lepšie trávenie
– proti zápalom a na zubný kameň
– stimuluje endokrinný systéme vrátane štítnej žľazy, sleziny a pankreasu
Žihľavový čaj je mimoriadne prospešný a môžete si ho dopriať pri rôznych zdravotných problémoch. Príprava je veľmi jednoduchá.
Žihľavový čaj
Sušené alebo čerstvé listy žihľavy zalejte vriacou vodou, zakryte a nechajte 5 minút lúhovať. Potom preceďte do šálky, môžete osladiť medom a dochutiť citrónom. Môžete ho kombinovať aj s inými bylinkami, napríklad so skorocelom.
Aby bol tento čaj efektívny, pite 3 šálky denne po dobu 3 týždňov.
Sušenie žihľavy
Pred sušením žihľavy by ste mali odtrhnúť listy zo stonky, pričom treba starostlivo skontrolovať, či sú listy čisté. Potom ich vložte do papierových škatúľ alebo drevených debničiek a rozložte ich v tenkej vrstve. Umiestnite ich na tienisté, ale vzdušné miesto a každý deň ju rovnomerne premiešajte, aby dobre preschla. Sušenú žihľavu potom preložte do uzatvárateľnej nádoby a odložte na suché a tmavé miesto.
Tinktúra zo žihľavy
Odborníci odporúčajú žihľavovú tinktúru užívať najmenej 3-krát denne tak, že si ju nakvapkáte do pohára vody v množstve 20 – 30 kvapiek. Môžete ju nakvapkať aj na kocku cukru.
Okrem pitia žihľavového čaju a užívania tinktúry je žihľava známa aj tým, že sa dá jesť napríklad v šaláte a možno ste počuli už aj o žihľavovej polievke. Existuje množstvo receptov a my vám prinášame niektoré z nich…
Žihľavový chlieb
Potrebujeme:
1 kg mladej žihľavy
1/2 kg zemiakov
8 plátkov lístkového cesta
2 dcl kyslej smotany
1 dcl oleja
soľ a korenie
Postup:
Žihľavu najskôr uvaríme v osolenej vode, potom scedíme a nasekáme nadrobno.
Uvaríme zemiaky, nakrájame ich na kocky a roztlačíme. Žihľavu a zemiaky dobre premiešame, pridáme kyslú smotanu, soľ a korenie.
Na dno formy dáme papier na pečenie, naň položíme vyvaľkané cesto a navrstvíme plnku.
Takto vrstvíme, kým sa nám neminie plnka. Nakoniec potrieme olejom a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút.
Žihlavová polievka
Pár kúskov žihľavy môžete pridať aj nedeľného vývaru, je to naozaj výborné a robil to aj môj dedo. Oplatí sa vyskúšať však aj vynikajúcu žihľavovú polievku. Dedo vždy hovoril, že vďaka žihľave je polievka, chutnejšia a ako nám vždy hovoril – „postaví na nohy aj mŕtveho“.
Potrebujeme:
1 liter zeleninový vývar
400 g žíhľava
1 ks cibuľa
1 ks pór
1 ks múčny zemiak
1 ks karotka
50 ml smotana na šľahanie
50 g maslo
1 PL olej
1 štipka soľ
Postup:
Na miernom ohni zahrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, pór, na kolieska nakrájanú karotku a na kocky nakrájaný zemiak. Dusíme 10 minút, kým zelenina nepustí šťavu. Potom zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú (asi 10-15 minút).
Pridáme listy žihľavy a necháme minútu povariť, kým listy nezvädnú. Potom premiešame a polievku rozmixujeme. Osolíme, pridáme maslo a smotanu.
Žihľavový koláč s tvarohom a slaninou
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
150 g masla
20 g nastrúhaného parmezánu
1/2 ČL soli
100 g kyslej smotany
Postup:
Múku zmiešame so zmäknutým maslom, pridáme soľ, parmezán a kyslú smotanu. Cesto vypracujeme, vyformujete kruh, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na pol hodiny do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme a vložíme ho do formy pokrytej papierom na pečenie. Zaťažíme ho a dáme piecť pri teplote 180 °C na 15 minút, potom záťaž zoberieme a dopečieme do zlatohneda.
Na plnku potrebujeme:
300 g mladej žihľavy
200 g tvarohu
100 g kyslej smotany
3 vajcia
70 g strúhaného parmezánu
150 g slaniny
1 malú červenú cibuľu
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Slaninu nakrájame, rýchlo opečieme a preložíme na tanier. Na tej istej panvici osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme žihľavu a smažíme, kým listy nebudú mäkké a kým sa neodparí všetka tekutina.
V mise si vymiešame tvaroh a kyslú smotanu, najlepšie pomocou mixéra. Pridáme vajce, podľa chuti soľ a korenie. Pomaly vmiešame parmezán, slaninu a žihľavu. Hmotu navrstvíme na upečené cesto a pečieme ešte 20 – 25 minút, resp. kým nie je plnka upečená.
Necháme vychladnúť, nakrájame a podávame. Prajeme dobrú chuť!
Liečivé účinky žihľavy
– znižuje hladinu cukru v krvi
– zmierňuje reumatické ťažkosti
– pomáha pri hnačke a hemoroidoch
– čistí krv
– reguluje trávenie a vylučovanie
– pomáha pri chorobách pečene
– pomáha pri ekzéme
– účinná je pri únave, vyčerpaní a chudokrvnosti
Žihľavový čaj na chudnutie
Najlepšie je vypiť šálku tohto čaju nalačno a potom vypiť ešte 2 šálky pred obedom a večerou. Čaj pite pomaly, po dúškoch, po dobu aspoň 1 mesiaca. Žihľava zbavuje telo vody a čistí ho, vďaka čomu reguluje aj trávenie a prispieva k chudnutiu.
Žihľavový šampón
Žihľava je tiež mimoriadne účinná pre krásne vlasy a pokožku. Ak dáte prednosť žihľavovému šampónu pred inými, vaše vlasy budú lesklé a ich štruktúra bude posilnená.
Žihľava proti vypadávaniu vlasov
Netreba zabúdať na fakt, že okrem toho, že žihľava prospieva kráse vlasov, je mimoriadne účinná aj proti ich vypadávaniu. Mnoho ľudí sa už presvedčilo o tom, že pri tomto probléme funguje žihľava lepšie, ako mnohé drahé prostriedky.
Najúčinnejšia je mladá žihľava
Mladá žihľava, teda tá, ktorá sa zberá na jar, je najúčinnejšia. Nazbierajte si vrcholček a výhonky pred kvitnutím. Staršie listy obsahujú častice, ktoré dráždia obličky a preto nie sú najvhodnejšie na použitie. Mladá žihľava je najlepším zdrojom mnohých vitamínov, najmä C, A, B2 a E, ako aj minerálov. Obsahuje tiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré náš organizmus tak potrebuje pre správne fungovanie.