Tento recept robím vtedy, keď čakám na obed viac ľudí a veľmi obľúbený je na rodinných oslavách. Dokonca, brat mi vždy volá pár dní dopredu, aby som nezabudla na cigánsku :-). Ide o veľmi chutný nápad na prípravu mäsa s perfektnými prísadami vo vnútri.
Potrebujeme:
6 hrubších plátkov hovädzieho alebo bravčového mäsa
4 čo najväčšie kyslé uhorky nakrájané na plátky
4 cibule nakrájané na plátky
Horčicu
10 plátkov slaniny – ideálne hrubších
Soľ a čierne mleté korenie
Na omáčku:
500 ml červeného vína
700 ml hovädzieho vývaru
1 cibuľku nakrájanú na drobno
1 lyžicu paradajkového pretlaku
1 bal. čerstvej polievkovej zeleniny očistenej a nakrájanej nadrobno
2 ks. bobkového listu
Olej
Postup:
Každý kúok mäsa si najskôr nakrojíme na čo najväčšiu plochu a následne rozklepeme natenko pod fóliou – rovnako, ako keď sa chystáte prirpavovať mäsovú roládu. Maso ochutíme soľou a korením.
Začnite vrstviť. Na plát mäsa natrieme horčicu, 2 plátky slaniny, niekoľko krúžkov uhoriek a cibule. Pokračujeme ďalším kusom mäsa a rovnakými prísadami, vrstvíme, až kým neminieme všetko mäso. Mäso je teraz dobré upevniť motúzom, previažeme podobne, ako španielskeho vtáčka a preložíme na pekáč.
Na panvici rozpálime olej a opražíme cibuľku. Pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú nadrobno a všetko spolu restujeme na plameni. kým zelenina nechytí peknú farbu. Osolíme, okoreníme a pridáme aj rajčinový pretlak, bobkový list a necháme všetko spolu povariť. Teraz podlejeme červeným vínom a necháme ešte variť asi 3-5 minút. Omáčku prejete cez mäso, prikryte pokrievkou a vložte do rúry. Ak máme hovädzie mäso, pečieme pri teplote 180 stupňov 2-2,5 hodiny, ak bravčové, stačí aj kratšia doba pečenia. Po dopečením nezabudnite odstrániť povrázok. Servírujeme s prílohou podľa chuti, výborne však táto pochúťka chutí aj s obyčajným chlebíkom. Ako prílohu odporúčam tiež dusenú kapustu a varené zemiaky!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)