plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vejáriky pre návštevy: Minuli sa do poslednej omrvinky, obložené chlebíky si nikto ani nevšimol – každý išiel len za týmto!

Výborné, pripravila som ich v sobotu pre návštevy a včera som urobila aj deťom ako desiatu do školy. Sú výborné aj na výlety a ako veselé pohostenie. Naplniť ich môžete čím chcete.

Výborné, pripravila som ich v sobotu pre návštevy a včera som urobila aj deťom ako desiatu do školy. Sú výborné aj na výlety a ako veselé pohostenie. Naplniť ich môžete čím chcete.

Potrebujeme:

500 g múka hladká špeciál

500 g múka polohrubá

1 bal. droždie

1 lyžička kryštálového cukru

2 Člyžičky soľ

300 ml mlieko

100 ml (rozpustené) maslo podľa potreby

(na potieranie) olej

Medzi pečivo: šunka syr paradajky šalát uhorky

Na potieranie vajce

Postup:

Najskôr si spravíme kvások  klasicky z teplého mlieka, droždia a cukru. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, rozpustené maslo, kvások a spracujeme cesto. Necháme kysnúť 30 min. Potom cesto porozdeľujeme na guličky, podľa veľkosti – 11- 12 rovnakých guličiek.

Guličky necháme podkysnúť 20 min. Potom každú guľku rozvaľkáme na kruh, hrúbka cca na 5 mm. Kruh preložíme na polovicu a potom na štvrtinu. Ako budeme prekladať, tak budeme natierať olejom, vrch potrieme žĺtkom a dáme piecť. Po upečení necháme vychladnúť, potom plníme prísadami podľa chuti.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Helenka V.

Najlepšie recepty na dnes