Výborné, pripravila som ich v sobotu pre návštevy a včera som urobila aj deťom ako desiatu do školy. Sú výborné aj na výlety a ako veselé pohostenie. Naplniť ich môžete čím chcete.
Potrebujeme:
500 g múka hladká špeciál
500 g múka polohrubá
1 bal. droždie
1 lyžička kryštálového cukru
2 Člyžičky soľ
300 ml mlieko
100 ml (rozpustené) maslo podľa potreby
(na potieranie) olej
Medzi pečivo: šunka syr paradajky šalát uhorky
Na potieranie vajce
Postup:
Najskôr si spravíme kvások klasicky z teplého mlieka, droždia a cukru. Do misy dáme preosiatu múku, soľ, rozpustené maslo, kvások a spracujeme cesto. Necháme kysnúť 30 min. Potom cesto porozdeľujeme na guličky, podľa veľkosti – 11- 12 rovnakých guličiek.
Guličky necháme podkysnúť 20 min. Potom každú guľku rozvaľkáme na kruh, hrúbka cca na 5 mm. Kruh preložíme na polovicu a potom na štvrtinu. Ako budeme prekladať, tak budeme natierať olejom, vrch potrieme žĺtkom a dáme piecť. Po upečení necháme vychladnúť, potom plníme prísadami podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Helenka V.