Dnes je jablčný ocot opäť v obľube a niet sa čo čudovať.
Prírodný produkt bez konzervantov a chemických prísad, dokáže pre náš organizmus urobiť veľa dobrého.
Najlepšie je piť ho zriedený vo vode.
Vďaka portálu mojegotowanie sa v tomto článku dozviete, prečo je to také cenné.
Jablčný ocot sa používa už roky.
Priaznivo pôsobí na stimuláciu krvného obehu, prečisťuje pečeň, zlepšuje imunitu a pomáha pri znižovaní hladiny glukózy v krvi.
Treba však pamätať na to, že jablčný ocot nemožno piť priamo vo veľkom množstve.
Najbezpečnejšie je pripraviť roztok s vodou.
Ako piť vodu s jablčným octom?
Najbežnejšou metódou konzumácie jablčného octu je vypiť pohár vody s lyžicou jablčného octu ráno nalačno, pred raňajkami.
Niekedy, ak chceme schudnúť, sa odporúča piť takúto zmes dvakrát denne, s jedlom.
Dôležité je dodržať pomer jednej polievkovej lyžice jablčného octu (12-15 ml) na jeden pohár vody (250 ml).
Kúra by nemala trvať dlhšie ako týždeň, aby nezaťažovala žalúdok.
Aké sú účinky vody s jablčným octom?
Pitie jablčného octu ráno pred jedlom zabraňuje zápche, stimuluje sekréciu tráviacich enzýmov a pomáha predchádzať tráviacim ťažkostiam.
Ak do tejto zmesi pridáme citrón, pomôže pri chudnutí a po pridaní medu pôsobí proti kašľu.
Chráni tiež pred prechladnutím.
Pri bolesti hrdla pomôže kloktadlo z jablčného octu a medu.
Prečo je jablčný ocot taký účinný pri chudnutí?
Jablčný ocot reguluje hladinu glukózy v krvi a znižuje sekréciu inzulínu, čo podporuje chudnutie.
Jeho konzumácia zvyšuje tvorbu tráviacich štiav a pomáha odbúravať tuky.
Pektín v ňom obsiahnutý navyše spôsobuje pocit sýtosti, čo pomáha potlačiť túžbu siahnuť po sladkostiach či nezdravých maškrtách medzi jedlami.
Každodenné pitie vody s jablčným octom priaznivo pôsobí na imunitu celého organizmu a navyše zlepšuje pamäť a koncentráciu.
Môže tiež znížiť hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi.
Kontraindikácie a vedľajšie účinky
Ľudia, ktorí užívajú lieky na zníženie hladiny glukózy v krvi, by mali byť opatrní s roztokom octovej vody.
Nemali by ho konzumovať ani ľudia, ktorí trpia chronickými ochoreniami tráviaceho systému, najmä žalúdka a pečene.
Ako vidíte, jablčný ocot má množstvo výhod, ale ako pri všetkom aj tu platí, že ho treba konzumovať s mierou.