zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Orechy a ich úžasné účinky pre mozog a telo. Aké množstvo odporúčajú lekári?

Nie je náhoda, že orechy sa nazývajú “potravou pre mozog„ a určite nie je ani novinkou, že sú mimoriadne zdravé.

Okrem toho, že lahodne chutia, sú plné dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. 

Prinášajú množstvo benefitov nielen v oblasti zdravia mozgu, ale aj celého nervového systému. 

 

 

Vďaka portálu doctorandreilaslau sa v tomto článku dozviete viac o tom, prečo a v akom množstve by sme ich mali konzumovať!

Konzumácia čerstvých vlašských orechov sa spája so znižovaním cholesterolu, znižovaním rizika rakoviny, prevenciou srdcovo-cievnych ochorení a chudnutím.

To sú len niektoré zo zdravotných výhod vlašských orechov.

Patria medzi najzdravšie olejniny a nemali by chýbať na našom každodennom jedálničku.

Obsahujú vitamín A, vitamíny B-komplexu (B2, B6, B12 a kyselinu listovú), ako aj vitamín D, ktorý pomáha upevniť vápnik v kostiach a vitamín E, ktorý bojuje proti oxidačnému stresu.

 

 

Okrem toho sú bohaté na horčík, železo, draslík, zinok a vápnik, ako aj Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny, nevyhnutné pre udržanie normálnej funkcie mozgu, kyselinu linolovú a alfa-linolovú – zdravé tuky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú zrýchliť metabolizmus. 

Vlašské orechy pôsobia tiež ako skutočné energizéry a majú silný antioxidačný účinok.

Pol šálky orechov denne posilňuje imunitný systém a pomáha mozgu normálne fungovať!

Blahodarné účinky orechov na mozog

 

 

Zlepšujú kognitívne funkcie

Jadrá vlašských orechov a kešu orechy sú bohaté na vlákninu, zdravé tuky, bielkoviny, zinok a železo.

Železo pomáha zásobovať bunky celého tela kyslíkom, čím predchádza anémii.

Zinok zasa zabezpečuje zdravie imunitného systému a zraku. 

 

 

Kešu orechy sú tiež výborným zdrojom horčíka, minerálu, ktorý pomáha zlepšovať pamäť a poskytuje ochranu pred kognitívnym poklesom u starších ľudí. 28 g kešu orechov poskytuje štvrtinu odporúčaného denného množstva horčíka.

Zbavia vás stresu

Vlašské orechy obsahujú vitamíny B-komplexu, ktoré bojujú s príznakmi stresu a zvyšujú pamäť a pozornosť. 

Vitamín B6, ktorý sa bežne vyskytuje v niektorých orechoch, je súčasťou zlúčeniny serotonínu, známej aj ako „hormón šťastia“ a je užitočný pri prevencii a v boji proti neurologickým poruchám. 

Vitamín B12 prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy a zmierňuje podráždenosť a implicitne aj stres. 

 

 

Pomáhajú pri depresii

Depresia, prezývaná ako „choroba 21. storočia“, je duševná choroba, ktorá zahŕňa symptómy ako smútok, apatia, nespavosť a záchvaty paniky.

Depresia je choroba, ktorú možno len ťažko liečiť.

Skôr je potrebné ju držať pod kontrolou a zdá sa, že orechy v tomto smere zohrávajú dosť dôležitú úlohu. 

 

 

Väčšina ľudí s depresiou má nízku hladinu Omega-3 v tele a orechy obsahujú značné množstvo týchto mastných kyselín, látok zabezpečujúcich správne fungovanie ľudského mozgu, pozostávajúceho zo 60% tuku.

Aj keď orechy neliečia depresiu, pravidelná konzumácia zmierňuje depresiu a nastoľuje stav pokoja a relaxácie.

Bojujú proti nespavosti a zabezpečuje pokojný spánok

Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo melatonínu, silného antioxidantu, ktorého podávanie nemá žiadne negatívne účinky na organizmus.

 

 

Melatonín je prirodzený hormón produkovaný ľudským telom, ktorý zabezpečuje dobrý spánok.

V strese alebo v obdobiach prudkých zmien počasia, keď je náš imunitný systém oslabený, hladina melatonínu klesá, čo spôsobuje nespavosť a iné poruchy spánku.

Vlašské orechy zaháňajú nespavosť vďaka vysokému obsahu melatonínu a odporúčajú sa ľuďom, ktorí majú problémy so spánkom. 

Výhody rôznych orechov pre celé telo

 

 

Stimulujú trávenie a znižuje cholesterol

Orechy, najmä mandle, pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém, pretože obsahujú najviac vlákniny v porovnaní s inými orechmi.

Bohatý obsah vitamínu E, zdravých tukov a mandľovej vlákniny znižuje hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi.

To však neznamená, že by sme mali mandle konzumovať vo veľkom. Optimálne množstvo je 7 až 10 ks denne. 

 

 

Znižuje riziko srdcových chorôb

Pekanové orechy sú zaradené do zoznamu potravín s najvyššou antioxidačnou aktivitou a to vďaka ich bohatému obsahu vitamínu E.

Okrem neurologickej ochrany môže vitamín E z orechov predchádzať ischemickej chorobe srdca, bráni oxidácii krvných lipidov. 

Pekanové orechy nielen že znižujú riziko srdcových chorôb, ale zlepšujú aj krvný obeh a zabraňujú upchávaniu tepien.

Prispievajú k udržaniu telesnej hmotnosti v medziach normy

Vlašské orechy sa odporúčajú pri diétach, ale aj ľuďom, ktorí si chcú udržať váhu v medziach normy, pretože obsahujú vlákninu a bielkoviny, ktoré rýchlo zaženú hlad a dodajú pocit sýtosti.

Vlašskými orechmi môžete nahradiť nezdravý snack medzi jedlami a môžu sa pridávať aj do šalátov a iných jedál.

 

 

Zmierňujú bolesti tela

Vlašské orechy majú silný antioxidačný a protizápalový účinok, znižujú reumatické, kostné a menštruačné bolesti.

Občerstvenie pozostávajúce z niekoľkých druhov orechov môže znížiť príznaky PMS u žien vďaka vysokému obsahu mangánu.

Najmä jadrá vlašských orechov obsahujú dvakrát toľko antioxidantov ako ktorýkoľvek iný druh orechov a znižujú škodlivé účinky voľných radikálov, čím zabezpečujú zdravie celého tela.

 

 

Ako vidíte, vlašské orechy majú úžasné benefity pre celé telo a preto by na vašom jedálničku nemali chýbať. Orechy urýchľujú metabolizmus, zvyšujú fyzickú, aj intelektuálnu výkonnosť a pomáhajú zahnať únavu.

Aby ste naplno využili ich nutričné vlastnosti, je dôležité, aby sa orechy konzumovali surové, bez pridania soli alebo oleja.

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie tipy pre zdravie