Nie je náhoda, že orechy sa nazývajú “potravou pre mozog„ a určite nie je ani novinkou, že sú mimoriadne zdravé.
Okrem toho, že lahodne chutia, sú plné dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
Prinášajú množstvo benefitov nielen v oblasti zdravia mozgu, ale aj celého nervového systému.
Vďaka portálu doctorandreilaslau sa v tomto článku dozviete viac o tom, prečo a v akom množstve by sme ich mali konzumovať!
Konzumácia čerstvých vlašských orechov sa spája so znižovaním cholesterolu, znižovaním rizika rakoviny, prevenciou srdcovo-cievnych ochorení a chudnutím.
To sú len niektoré zo zdravotných výhod vlašských orechov.
Patria medzi najzdravšie olejniny a nemali by chýbať na našom každodennom jedálničku.
Obsahujú vitamín A, vitamíny B-komplexu (B2, B6, B12 a kyselinu listovú), ako aj vitamín D, ktorý pomáha upevniť vápnik v kostiach a vitamín E, ktorý bojuje proti oxidačnému stresu.
Okrem toho sú bohaté na horčík, železo, draslík, zinok a vápnik, ako aj Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny, nevyhnutné pre udržanie normálnej funkcie mozgu, kyselinu linolovú a alfa-linolovú – zdravé tuky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú zrýchliť metabolizmus.
Vlašské orechy pôsobia tiež ako skutočné energizéry a majú silný antioxidačný účinok.
Pol šálky orechov denne posilňuje imunitný systém a pomáha mozgu normálne fungovať!
Blahodarné účinky orechov na mozog
Zlepšujú kognitívne funkcie
Jadrá vlašských orechov a kešu orechy sú bohaté na vlákninu, zdravé tuky, bielkoviny, zinok a železo.
Železo pomáha zásobovať bunky celého tela kyslíkom, čím predchádza anémii.
Zinok zasa zabezpečuje zdravie imunitného systému a zraku.
Kešu orechy sú tiež výborným zdrojom horčíka, minerálu, ktorý pomáha zlepšovať pamäť a poskytuje ochranu pred kognitívnym poklesom u starších ľudí. 28 g kešu orechov poskytuje štvrtinu odporúčaného denného množstva horčíka.
Zbavia vás stresu
Vlašské orechy obsahujú vitamíny B-komplexu, ktoré bojujú s príznakmi stresu a zvyšujú pamäť a pozornosť.
Vitamín B6, ktorý sa bežne vyskytuje v niektorých orechoch, je súčasťou zlúčeniny serotonínu, známej aj ako „hormón šťastia“ a je užitočný pri prevencii a v boji proti neurologickým poruchám.
Vitamín B12 prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy a zmierňuje podráždenosť a implicitne aj stres.
Pomáhajú pri depresii
Depresia, prezývaná ako „choroba 21. storočia“, je duševná choroba, ktorá zahŕňa symptómy ako smútok, apatia, nespavosť a záchvaty paniky.
Depresia je choroba, ktorú možno len ťažko liečiť.
Skôr je potrebné ju držať pod kontrolou a zdá sa, že orechy v tomto smere zohrávajú dosť dôležitú úlohu.
Väčšina ľudí s depresiou má nízku hladinu Omega-3 v tele a orechy obsahujú značné množstvo týchto mastných kyselín, látok zabezpečujúcich správne fungovanie ľudského mozgu, pozostávajúceho zo 60% tuku.
Aj keď orechy neliečia depresiu, pravidelná konzumácia zmierňuje depresiu a nastoľuje stav pokoja a relaxácie.
Bojujú proti nespavosti a zabezpečuje pokojný spánok
Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo melatonínu, silného antioxidantu, ktorého podávanie nemá žiadne negatívne účinky na organizmus.
Melatonín je prirodzený hormón produkovaný ľudským telom, ktorý zabezpečuje dobrý spánok.
V strese alebo v obdobiach prudkých zmien počasia, keď je náš imunitný systém oslabený, hladina melatonínu klesá, čo spôsobuje nespavosť a iné poruchy spánku.
Vlašské orechy zaháňajú nespavosť vďaka vysokému obsahu melatonínu a odporúčajú sa ľuďom, ktorí majú problémy so spánkom.
Výhody rôznych orechov pre celé telo
Stimulujú trávenie a znižuje cholesterol
Orechy, najmä mandle, pomáhajú udržiavať zdravý tráviaci systém, pretože obsahujú najviac vlákniny v porovnaní s inými orechmi.
Bohatý obsah vitamínu E, zdravých tukov a mandľovej vlákniny znižuje hladinu „zlého cholesterolu“ v krvi.
To však neznamená, že by sme mali mandle konzumovať vo veľkom. Optimálne množstvo je 7 až 10 ks denne.
Znižuje riziko srdcových chorôb
Pekanové orechy sú zaradené do zoznamu potravín s najvyššou antioxidačnou aktivitou a to vďaka ich bohatému obsahu vitamínu E.
Okrem neurologickej ochrany môže vitamín E z orechov predchádzať ischemickej chorobe srdca, bráni oxidácii krvných lipidov.
Pekanové orechy nielen že znižujú riziko srdcových chorôb, ale zlepšujú aj krvný obeh a zabraňujú upchávaniu tepien.
Prispievajú k udržaniu telesnej hmotnosti v medziach normy
Vlašské orechy sa odporúčajú pri diétach, ale aj ľuďom, ktorí si chcú udržať váhu v medziach normy, pretože obsahujú vlákninu a bielkoviny, ktoré rýchlo zaženú hlad a dodajú pocit sýtosti.
Vlašskými orechmi môžete nahradiť nezdravý snack medzi jedlami a môžu sa pridávať aj do šalátov a iných jedál.
Zmierňujú bolesti tela
Vlašské orechy majú silný antioxidačný a protizápalový účinok, znižujú reumatické, kostné a menštruačné bolesti.
Občerstvenie pozostávajúce z niekoľkých druhov orechov môže znížiť príznaky PMS u žien vďaka vysokému obsahu mangánu.
Najmä jadrá vlašských orechov obsahujú dvakrát toľko antioxidantov ako ktorýkoľvek iný druh orechov a znižujú škodlivé účinky voľných radikálov, čím zabezpečujú zdravie celého tela.
Ako vidíte, vlašské orechy majú úžasné benefity pre celé telo a preto by na vašom jedálničku nemali chýbať. Orechy urýchľujú metabolizmus, zvyšujú fyzickú, aj intelektuálnu výkonnosť a pomáhajú zahnať únavu.
Aby ste naplno využili ich nutričné vlastnosti, je dôležité, aby sa orechy konzumovali surové, bez pridania soli alebo oleja.
Veľa zdravia!