Vlašské orechy neprestávajú prekvapovať: Viete, koľko ich denne stačí a ako z nich vyťažiť maximum?

Vlašské orechy sú pokladom z našich záhrad. Ich sila sa však neukrýva v množstve, ale v tom, ako ich dokážeme zužitkovať pre naše zdravie.

Vlašské orechy oprávnene získali titul superpotraviny. Obsahujú celé spektrum prospešných vitamínov –A, B1, B2, B12, B 15, C, K, E, ale aj látky ako karotén, kyselinu linolénovú, fosfor, draslík, vápnik, železo a zinok. Jedinečná kombinácia týchto a ďalších látok obsiahnutých vo vlašských orechoch je veľmi účinným a chutným prostriedkom pre posilnenie organizmu a zdravia.

1 (1)

Koľko je odporúčané množstvo?

Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí a rovnako je to aj v prípade vlašských orechov. Odporúča sa, k jednému z jedál počas dňa – ideálne k raňajkám, prijať 5 vlašských orechov. Takéto množstvo dokáže výrazne zlepšiť funkciu mozgu, posilniť zdravie kože, nechtov a vlasov a pri dlhodobom užívaní znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky a viacerých typov rakoviny.

Ako z orechov vyťažiť čo naviac?

2 (1)

V kombináciíi s teplým mliekom (s látkami kombinácia živín ktoré mlieko obsahuje), pôsobia orechy ako neutralizátor toxínov v ľudskom tele. V tejto kombinácií tiež urýchľujú regeneráciu zápalových ochorení horných dýchacích ciest a prispievajú k zlepšeniu akútnych stavov pacientov s tuberkulózou. Pre posilnenie imunity a podporu detoxikácie je vhodná aj kombinácia orechov s včelím medom.

Ak si ráno doprajete nasekané vlašské orechy s tvarohom a hrozienkami, získate veľmi účinný prostriedok pre podporu správnej činnosti srdcového svalu, regeneráciu pečene, nervového systému a prevenciu aterosklerózy. Rovnako prospejete aj svojmu zraku – zistilo sa, že kombinácia živín v tejto zmesi pôsobí ako prevencia poklesu zrakovej ostrosti spôsobenej vekom.

Nesmieme tiež zabúdať na to, že orechy sú veľmi užitočnou potravinou pri liečbe anémie, správnom psychickom vývoji, zlepšujú pamäť a pozornosť.

Cenné látky sú z orechov – rovnako, ako v prípade jadierok a semienok – sú získavané  a vstrebávané do organizmu len vtedy, keď je orech dostatočne spracovaný – požutý v ústach. Nemajte preto zbytočný stres, že sa vám kúsok orechu dostane medzi zuby. Látky, ktoré z neho takto získate, sú pre vaše zdravie hotovým pokladom.

S orechmi to však rozhodne nepreháňajte – vo vysokých množstvách sa môžu prejaviť nepríjemné alergické reakcie a nie sú vhodné ani pre ľudí trpiacich kolitídou. Nezabúdajte, že ich sila sa neukrýva vo veľkom množstve.

Dnes najobľúbenejšie