Hrnčekové žemle z jogurtu: Vláčne a také výborné, že ich môžete jesť aj bez ďalších príloh!

Jogurt pridávam do mnohých receptov a zvyknem ho používať aj pri príprave domáceho pečivo. Tieto žemle sú vďaka nemu neskutočne chutné.

Jogurt pridávam do mnohých receptov a zvyknem ho používať aj pri príprave domáceho pečivo. Cesto je vďaka jogurtu vláčne a pečivo mäkučké aj na druhý deň. Vyskúšajte môj obľúbený recept na jogurtové žemle a presvedčte sa, že jogurt nepatrí len do studenej kuchyne. 1 hrnček má objem 250 ml.

Potrebujeme:

3 hrnčeky polohrubej múky

1 hrnček celozrnnej múky

1 hrnček bieleho jogurtu

1 hrnček vlažnej vody

1 lyžicu sušeného droždia

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

2 lyžice medu

1,5 lyžičky soli

3 lyžice oleja

Maslo na potretie

Postup:

Vo väčšej miske zmiešame polohrubú múku s hrnčekom celozrnnej múky a pridáme droždie a soľ. Ak nemáte poruke celozrnnú múku, pokojne stačí aj obyčajná polohrubá.

Vo vlažnej vode rozmiešame med s jogurtom a olejom. Túto zmes následne pridáme do múky a vypracujeme hladké vláčne cesto. Ak sa nám cesto zdá príliš riedke, pridáme polohrubú múku.

Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vytvarujeme do tvaru valca a odkrajujeme menšie kúsky, z ktorých vytvárame žemle.

Žemle preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme podkysnúť ešte cca 15 minút. Potom vložíme plech do vyhriatej rúry a pečieme cca 25-30 minút pri teplote 180 stupňov. Upečené žemle potrieme maslom a necháme na mriežke vychladnúť.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

zdroj: bonappetithon