plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ľahučké slivkové rožky: Cesto ako vatička – včera som upiekla z kila múka a neostala ani omrvinka, najlepšie cesto!

Čo je na jeseň po príchode domov lepšie, ako šálka teplého čaju a k nemu nejaká sezónna dobrota. Upečte si tieto fantastické rožteky a domov sa budete tešiť ešte viac.

Potrebujeme:

Cesto

250 g kefíru

80 g masla

2 vajcia

70 – 80 g cukru

1 vanilkový cukor

520 g hladkej múky

8 g sušeného droždia

Ďalej:

8 – 10 ks sliviek (môžete použiť aj jablká, alebo inú náplň)

1 žĺtok

1 PL mlieka

2 – 3 PL maku

Postup:

Vajíčka vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme roztopené maslo a teplý kefír. Všetko dobre zmiešame. Nasypeme preosiatu múku a sušené droždie. Opäť dobre premiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Väčšiu misu si vymastíme rastlinným olejom, vložíme do nej cesto a prikryjeme potravinárskou fóliou. Necháme stáť asi 40 – 50 minút. Vykôstkujeme si slivky a hotové cesto si rozdelíme na dve časti. Vyvaľkáme do kruhu o hrúbke cca 5 – 7 mm a rozdelíme na 12 trojuholníkov.

Slivky si nakrájame na mesiačiky a poukladáme na cesto po vonkajšom okraji (na každý diel jednu). Zrolujeme do malých rožkov. Žĺtok si zmiešame s mliekom a potrieme rožky. Na záver posypeme makom a dáme upiecť do predhriatej rúry. Pečieme pri 180 stupňoch cca 20 – 25 minút.

Video postup

Najlepšie recepty na dnes