Hlavne v tomto období, kedy zúri všade vo svete nepredvídateľný koronavírus, by sme mali všetci obzvlášť dbať na správnu výživu. Šaláty sú výbornou voľbou, ako udržať naše telo dostatočne zásobené dôležitými vitamínmi a minerálmi. Prinášame preto recepty na tie najlepšie šaláty, ktoré sú nielen zdravé, ale skvele chutia.
Základná ingredienca šalátov pre dobrú imunitu je mladá kapusta
Prečo treba jesť mladú kapustu?
- posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám
- zásobáreň vitamínu C
- bič na jarnú únavu
- čistí tráviacu sústavu a udržiava zdravú mikroflóru v črevách
- zmierňuje napätie, nervozitu a stres, pomáha pri liečbe nespavosti
- upravuje činnosť štítnej žľazy, podporuje chudnutie
- znižuje riziko rakoviny prsníka, pľúc, pečene, hrubého čreva a konečníka
- u mužov zlepšuje potenciu, plodnosť a tvorbu spermií
- šťava znižuje krvný tlak a cholesterol, lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy
-
Šalát vitamínová bomba
Potrebujeme:
mladú hlávkovú kapustu
zeler
mrkvu
citrónovú šťavu
trochu olivového oleja
za hrsť olív
1 – 2 PL kukurice
jemne nasekaný kôpor, alebo petržlen
Postup:
Zeleninu nastrúhajte na jemnom strúhadle a zmiešajte s ostatnými surovinami. Konzumujte aspoň po dobu 3 týždňov pred každým hlavným jedlom. Môžete ho však jesť aj častejšie, či už ako prílohu, alebo na večeru.
Šalát z mladej kapusty pre zdravie
Potrebujeme:
1 menšia biela kapusta – mladá
2 červené papriky
1 zelená paprika
pol zeleru
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olivový olej – kvalitný
ocot, kvapku medu a mletá rasca
Postup:
Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.
Nakladaný šalát z mladej kapusty
e ľahký, lahodný a nepotrebujete špeciálny nálev, ani prísady. Oplatí sa vyskúšať, najmä ak chystáte grilovačku alebo máte na obed ťažšie mäso, po tomto šaláte vám totiž veľmi rýchlo vytrávi a nebude vám ťažko. Ja som vďaka nemu minulý rok schudla nejaké to kilo, vymeňte ho za bežné prílohy a výsledky na seba nenechajú čakať.
Potrebujeme:
2 väčšie hlávky mladej kapusty
2-3 väčšie mrkvy
1-1,5 lyžice horčičného semienka
1 hlávku cesnaku
1 koreň chrenu – asi 5-7 cm dlhý
Zväzok kôpru
Soľ
Voliteľné (bobkový list, čierne korenie,…)
Postup:
Kapustu nakrájame nadrobno, pridáme strúhanú mrkvu, nadrobno nasekaný kôpor, korenie a soľ (môžeme pridať aj bobkový list, nové korenie, čierne korenie). Pridáme nakrájaný chren, cesnak, horčičné semienko a miešame rukami, kým zelenina nepustí šťavu. Potom preložíme do 5 l čistého pohára na zaváranie a prikryjeme utierkou alebo gázou a gumičkou. Necháme pri izbovej teplote 24-48 hodín. Potom skladujeme v chladničke a podávame ako chutnú prílohu. U nás vydrží maximálne 4-5 dni, keď máme rodinnú grilovačku, tak aj menej. Šalátik je perfektný aj na chudnutie, doslova nakopne trávenie a pomôže vám s ťažšími jedlami.
Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou
Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí. Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku mladej kapusty
1 červenú cibuľu
2 mrkvy
Zálievka:
300 ml bieleho jogurtu
2 lyžičky medu
Štipka bieleho mletého korenia
1 lyžica horčice
1 lyžička Worcesterskej omáčky
1 lyžičku soli
2 lyžice červeného vínneho octu
Postup:
Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno. . Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.
V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu. Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom. Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.
Šalát na prečistenie čriev
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Vyskúšajte aj pikantný šalát
Potrebujeme:
Malú hlávku nastrúhanej mladej kapusty
1 strúhaná mrkva
zeler
feferónky
nasekaná rukola
kapary
olivový olej
vínny ocot
soľ
korenie
Postup:
Všetko zmiešajte a bohato pokvapkajte olejom a octom. Dôkladne premiešajte a podľa potreby dochuťte.
Nechajte dobre vychladiť. Ideálne je nechať šalát odležať cez noc. Pustí veľa chutnej, zeleninovej šťavy.
Šalát z chladničky na dobré trávenie
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku novej kapusty
3 väčšie cibule
3 mrkvy
2 pl soli
Nálev:
1,8 l vody
100 ml octu
3-4 lyžice medu
½ lyžičku čierneho korenia
1 a ½ lyžičky celej rasce
Postup:
Mrkvu nakrájame natenko a posypeme soľou. Premiešame a necháme odležať, kým kapusta pustí šťavu.
Medzitým si pripravíme nálev. Vodu zmiešame s octom, s medom a privedieme do varu. Potom pridáme rascu, korenie, necháme prevariť a potom zložíme z plameňa.
Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame na plátky.
Keď kapusta pustí šťavu vymačkáme ju (kapustu nemusíme nechať v soli dlho, chceme, aby bola ešte chrumkavá) a kapustu premiešame s mrkvou a cibuľkou. Zalejeme ešte horúcim nálevom a necháme úplne vychladnúť.
Šalát navrstvíme do čistých zaváraninových pohárov a uzavrieme, skladujeme v chladničke 3 týždne až 1 mesiac.
Polievka z mladej kapusty
Potrebujeme:
550 g mladej bielej kapusty
60 g cibule (jedna stredná)
130 g mrkvy
150 g zelenej papriky
40 g stonkového zeleru
230 g zemiakov
Olivový olej
Voda alebo zeleninový vývar
Soľ podľa chuti
Čierne celé korenie
Mletá rasca
Postup:
Kapustu a cibuľku nakrájame na jemno. Tiež nakrájame na drobno mrkvu a zeler, zemiaky klasicky na kocky. V hrnci si rozpálime trochu oleja a orestujeme cibuľu , mrkvu a zeler. Smažíme za stáleho miešania asi 2 minúty.
Pridáme papriku a smažíme ďalšie 2 minúty.
Potom pridáme zemiaky a kapustu.Premiešame a zalejeme vývarom. Osolíme, pridáme korenie podľa chuti a varíme do mäkka asi 20 minút.
Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu
Potrebujeme:
500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
4 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
1 lyžičku morskej soli
Celá rasca
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Voliteľné – štipka zázvoru
Postup:
Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!
Ľahký šalát ako z KFC
Potrebujeme:
1/2 hlávku bielej kapusty
1 ks mrkvy
1 malú cibuľku
200 g bieleho jogurtu
40 ml vínneho octu
1 lyžicu citrónovej šťavy
2 lyžice kryštálového cukru
1 lyžičku soli
Štipku čierneho mletého korenia
Postup:
Kapustu nakrájame aj cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame. Majonézu zmiešame s cukrom, soľou, korením, citrónovou šťavou a octom. Potom zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme odstáť hodinku-dve v chladničke.
Kapustový šalát s repu na chudnutie a dávku vitamínov
Potrebujeme:
100 g hlávkovej kapusty
1 stredne veľkú červenú repu (uvarenú)
1 mrkvu
1 jablko
citrónovú šťavu
(bylinky a koreniny podľa chuti)
– aby vás šalát viac zasýtil, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom.
Postup:
Zeleninu aj jablko pokrájajte na tenšie prúžky, prípadne použite strúhadlo.
Premiešajte v miske a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Pred podávaním nechajte šalát chvíľku odpočívať v chladničke.
Ak si pripravíte šalát na večeru, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom pokrájaným na kúsky.
Zelerový šalát s jogurtom
Potrebujeme:
1 ks stredne veľkého zeleru
1 ks mrkvy
1 ks veľkého jablka
1 lyžička majonézy
3 lyžičky bieleho jogurtu
2 lyžičky jablčného octu
1 lyžička medu
2 štipky morskej soli
1 štipka čerstvo mletého čierneho korenia
Postup:
Očistenú zeleninu nastrúhajte na strúhadle. Dajte do misy, pridajte soľ, med, jablčný ocot a premiešajte. Nechajte 10 minút stáť. Potom vmiešajte jogurt a majonézu. Nechajte vychladiť a podávajte.
Šalát ktorý vám pomôže schudnúť
Tento ľahký šalát je výbornou večerou. Dobre sa najete a nebude to mať žiadny vplyv na vašu postavu.
Potrebujeme:
1 mrkva
1 červená repa
1 strúčik cesnaku
olivový olej
1/2 citróna
soľ
Postup:
Olej zmiešajte s pretlačeným cesnakom, soľou a citrónovou šťavou a nechajte chvíľku odstáť. Repu aj mrkvu nastrúhajte na hrubo a zmiešajte. Pridajte ochutený olej.
Šalát proti vírusom pre lepšiu imunitu
Tento šalát si doprajte hlavne v chladnom počasí, keď je zvýšené riziko infekcií. Vďaka vitamínom zo zeleniny a chrenu bude váš organizmus pripravený čeliť nákaze.
Potrebujeme:
1 mrkva
20 g čerstvých koreňov chrenu
1 červená repa
1/2 ČL cukru
soľ podľa chuti
2 PL hustého bieleho jogurtu
Postup:
Korene chrenu si očistite a nastrúhajte na jemno. Premiešajte s kyslou smotanou, pridajte soľ a cukor. Očistite si repu a mrkvu a nakrájajte na tenké prúžky. Všetko spolu zmiešajte a podávajte.
Šalát s červenou repou a kuracím mäsom
Výdatný šalát s harmonicky nakombinovanými ingredienciami, ktorý si určite obľúbite. Hodí sa aj na slávnostný stôl a tá chuť vás dostane!
Potrebujeme:
300 g kuracích pŕs
1 PL slnečnicového oleja
500 g hlávkovej kapusty
1 mrkva
1 červená repa
3 – 4 PL majonézy
soľ, mleté čierne korenie, prípadne iné korenie na kurča podľa chuti
Postup:
Kuracie prsia si nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a opečieme na slnečnicovom oleji. Necháme vychladnúť. Kapustu si nakrájame na tenké rezance, osolíme a dôkladne premiešame. Mrkvu a červenú repu si nastrúhame na hrubo a zmiešame s kapustou. Pridáme kuracie kúsky, majonézu, zamiešame a môžeme podávať.
Mrkvový šalát s kapustou
Potrebujeme:
1 až 2 stredne veľké mrkvy
1/4 hlávky kapusty
1 polievková lyžica oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
zelená cibuľka podľa chuti
Postup:
Mrkvu nastrúhame na strúhadle, pridáme na jemno nakrájanú kapustu a lyžicu oleja. Osolíme a okoreníme podľa chuti a všetko zamiešame.
Zázračný šalát na chudnutie a dobré trávenie
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Mrkvovo-jablkový šalát
Potrebujeme:
1 až 2 mrkvy
1 až 2 jablká
2 polievkové lyžice medu
1 lyžica bieleho octu
Postup:
Jablká bez šupky a mrkvu nastrúhame na strúhadle. Med a ocot si rozmiešame a polejeme nimi jablká s mrkvou. Všetko dobre premiešame.
Kapustový šalát s jogurtovo-horčicovou zálievkou
Potrebujeme:
1 hlávku kapusty (menšiu) (môžete dať pol na pol s červenou kapustou)
3 ks mkrvy
1 väčšiu červenú cibuľu
3 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžičku majonézy
1 lyžičku medu
Biely jogurt – ja niekedy miniem pol téglika, inokedy celý, uvidíte sami, aký krémový chcete šalátik mať
Soľ, mletú rascu
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájame natenko – zvlášť cibuľku nakrájajte na čo najtenšie plátky. Nechajte 15 minút odležať a potom pokvapkajte citrónovou šťavou. Zmiešajte jogurt s majonézou, horčicou, medom, soľou a koreninami. Necháme aspoň na 30 minút odležať v chladničke a môžeme podávať. Šalát počas prípravy ochutnávame, dolaďte si hot ak, aby vám ulahodil. :-)
Kapustový šalát s granátovým jablkom
Potrebujeme:
1/2 hlávky čínskej kapusty
1/2 hlávky mladej hlávkovej kapusty
1 PL nasekaného kôpru
1/2 granátového jablka
slnečnicový olej
2 PL octu
1 strúčik cesnaku
soľ podľa chuti
Postup:
Nakrájame si kapustu a vložíme do hlbokej misy. Pridáme nasekaný kôpor a semená granátového jablka. Cesnak si prelisujeme, zmiešame s octom, olejom a soľou. Šalát dochutíme touto zmesou a všetko dobre premiešame. Prajeme dobrú chuť!
Kapustový šalát s pomarančmi
Potrebujeme:
3 mrkvy
1 pomaranč
1/2 citróna
3 jablká
400 g čínskej kapusty
slnečnicový olej
soľ podľa chuti
Postup:
Kapustu nakrájame na jemno. Ošúpeme pomaranč a nakrájame každý mesiačik na menšie kúsky. Jablká si ošúpeme, zbavíme jadrovníkov, nakrájame na plátky a polejeme citrónovou šťavou. Všetky suroviny dáme do šalátovej misy a pridáme nastrúhanú mrkvu, ktorú sme nastrúhali na hrubom strúhadle. Osolíme, polejeme trochou oleja a dobre premiešame. Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: https://sovkusom.ru/