Keď zjete čerešne alebo višne, stopky nevyhadzujte: Pripravte si z nich čaj a využite ich liečivú silu!

Čerešne a višne patria medzi obľúbené a zdraviu prospešné ovocie.

Málokto však tuší, že ani ich stopky nepatria do odpadu.

Ukrýva sa v nich totiž liečivá sila!

 

 

...

Naučte sa vyťažiť užitočné látky zo stopiek višní a čerešní podľa youtube kanála Lekovite Biljke a môžete si pomôcť pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Čerešne sú výborným zdrojom minerálov, najmä draslíka.

Sú bohaté na vitamíny, vlákninu a antioxidanty.

Po čerešniach dozrievajú višne, ktoré sú o niečo kyslejšie, no ešte užitočnejšie pre zdravie. 

Obsahujú cenné antokyány.

Ako využiť stopky višní a čerešní pre zdravie

 

 

Stopky čerešní a višní obsahujú vzácne oleje a draselné soli, ktoré pôsobia močopudne, protizápalovo a majú silné detoxikačné vlastnosti. 

Preto keď zbierate čerešne alebo višne, stopky si odložte na prípravu čaju. 

Keď je sezóna týchto chutných plodov, odkladajte stopky a usušte ich. 

Potom ich skladujte v uzatvárateľnej nádobe, aby ste z nich mohli ťažiť celý rok.

Liečivé vlastnosti stopiek čerešní a višní

 

 

Stopky čerešní sa vo fytoterapii používajú po stáročia.

Ide o prvotriedne prírodné diuretikum. 

To znamená, že vylučuje telesné odpadové látky močom a trávením.

Tým zabraňuje zadržiavaniu vody v tele, opuchom, nadúvaniu a príznakom, ako sú ťažké nohy.

Je to veľmi účinný a bezpečný prostriedok na použitie.

Majú laxatívne vlastnosti, takže môžu pomôcť pri zápche. 

Sú výborným čiastiacim prostriedkom pre telo, preto sa odporúčajú pri celulitíde a obezite. 

 

 

Tieto stonky sú skvelým doplnkom, ak ste sa rozhodli pre redukčnú diétu. 

Odporúčajú sa ako pomocník pre stimulácii metabolizmu a podpora pri chudnutí. 

Blahodarné zložky v stopkách čerešní a višní pomáhajú bojovať proti tuku a zlepšujú elasticitu pokožky. 

Stonky čerešní a višní môžu zlepšiť činnosť čriev a ovplyvňujú ich lepšie vyprázdňovanie.

 

 

Azda najdôležitejším zdravotným benefitom stopiek čerešní a višní je to, že pomáhajú čistiť močové cesty, takže môžu pomôcť vyčistiť obličky od piesku a močové cesty od baktérií.

Príprava

Ovocie si najskôr dobre umyte aj so stopkami pod silným prúdom studenej vody.

 

 

Následne oddeľte stopky od plodov na samostatné taniere.

Stopky nechajte niekoľko dní sušiť – čaj sa však dá pripraviť aj z čerstvých stopiek.

 

 

Čaj pripravíme tak, že 1 plnú polievkovú lyžicu stopiek pridáme do 500 ml vriacej vody. 

Hrniec prikryjeme pokrievkou.

Odstavíme zo sporáka.

Necháme lúhovať 20 minút. 

 

 

Potom scedíme a pijeme 2-3 šálky denne. 

Čaj zo stopiek čerešní, aj vyšní má naozaj príjemnú ovocnú chuť. 

Veľa zdravia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay