Mnohých ľudí zaujíma, kedy je banán najvhodnejší na konzumáciu. Je zaujímavé, že nutričný profil banánov sa mení keď dozrievajú. Dôvodom sú enzýmy v tkanivách, ktoré spôsobujú, že škroby sa postupne rozkladajú na jednoduché cukry (monosacharidy a disacharidy a pod.), ktoré spôsobujú, že zrelé banány majú najsladšiu chuť.
Kedže sa enzýmy počas dozrievania banánov postarajú o rozkladanie škrobov, vaše telo už s týmto procesom nemá žiadnu starosť. Cukry sa po konzumácii zrelého banánu rýchlo vstrebávajú do krvného obehu, čo spôsobuje rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi.
Nedozreté alebo zelené banány obsahujú veľké množstvo škrobu, ktorý je ťažko stráviteľný a môže spôsobiť plynatosť a poruchy trávenia.
Hoci zrelý banán obsahuje minimu škrob (1%) a väčšie množstvo cukru, podľa výsledkov štúdií ho môžu konzumovať aj pacienti trpiaci cukrovkou, avšak je potrebné strážiť si hladinu cukru. najlepšie je pre týchto pacientov konzumovať banány s látkou, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukru, aby sa jeho hladina v krvi nezvýšila nárazovo, ale postupne.
Výsledky japonských vedcov poukázali na fakt, že z dozrievaním banánu sa okrem nutričného profilu menia aj jeho účinky na zdravie. V procese dozrievania sa zvyšujú antioxidačné a protirakovinové účinky banánov. Plne dozretý banán (charakteristický žltou šupou a tmavými škvrnami) produkuje látku TNF (Tumor Necrosis Factor), ktorá má schopnosť účinne bojovať proti abnormálnym bunkám v tele.
Uvedená látka súvisí s tmavými škvrnami na šupe a čím tmavšie sú, tým silnejší je účinok ovocia na posilnenie imunity a boja proti nebezpečným bunkovým procesom v tele. Len pre porovnanie, zrelý banán s tmavšími škvrnami je až 8 x účinnejší pri zvyšovaní obrannej funkcie bielych krviniek ako banány so zelenou šupou.
Na záver, najlepšie účinky na zdravie majú zrelé banány s tmavými škvrnami, no zároveň sú aj najbohatšie na cukor a vynikajúce, pokiaľ potrebujete rýchlo doplniť energiu. Zelené banány obsahujú cukru najmenej, avšak namiesto cukru majú vysoký obsah škrobu. Najlepší čas na konzumáciu zrelých banánov je ráno a dopoludnia, kedy organizmus potrebuje najviac energie.
zdroj: positivmed