plny-hrniec_transparent_negativ.png

Viete, prečo sa oplatí pridať do vývaru jablko?

Vývar je obľúbená polievka, ktorú každý pripravuje trochu inak.

Tajomstvom jeho chuti je správne zloženie ingrediencií.

 

 

Pridaním jedného celého jablka do polievky príjemne obohatíme vašu obľúbenú polievku.

Vysvetlíme vám, prečo sa to oplatí vyskúšať.

Dobre ochutený a výrazný vývar je snom mnohých začínajúcich ale aj ostrieľaných kuchárov.

Pridaním často nezvyčajných prísad môžete získať ešte lepšiu chuť polievky.

 

 

 

Jedným z nich je obľúbené slovenské ovocie, teda jablko.

Spomínam si, že jabĺčko do polievky pridávala aj moja prastará mama a jej nedeľný vývar vždy fantastický.

Pridaním malého jabĺčka dodáte do polievky príjemnú sladkosť.

 

 

Toto bežne dostupné ovocie zvýrazní najmä chuť kuracej verzie polievky.

Hodí sa ku kuraciemu mäsu, husi alebo kačke.

Zároveň nedominuje nad chuťou zeleniny, dodáva len jemnú sladkú dochuť.

 

 

Mimoriadne aromatickú verziu vývaru získate vhodením jedného kúska ovocia do veľkého hrnca s polievkou.

Jablko by malo ísť do vývaru spolu s ostatnou zeleninou – za podobný čas zmäkne a uvoľní to, čo je v ňom najlepšie.

Ovocie by sa malo jednoducho len umyť a vhodiť do polievky.

 

 

Zachovaním šupky nielenže budeme mať istotu, že sa jablko pri varení nerozpadne, ale zároveň zabezpečíme, aby sa do polievky odovzdalo všetky cenné živiny, ktoré obsahuje.

Čo sa ešte oplatí hodiť do vývaru s jablkom?

 

Pridaním kúska zázvoru spolu s jablkom bude vývar jemne pikantnejší.

Ostré korenie známe z ázijskej kuchyne sa hodí k nášmu domácemu ovociu a obe sa výborne hodia do tradičnej nedeľnej polievky.

Rada deda šéfkuchára pre najlepší vývar – pridajte túto nezvyčajnú prísadu

Neuveríte, ale celá finta spočíva v obyčajnom vaječnom bielku.

Bielok vo vývare má tri funkcie a každá z nich je veľmi dôležitá.

Najprv priliatím bielku do vriaceho vývaru odstránite nečistoty.

Po pár minútach stačí sitkom pozbierať zrazenú bielkovinu z povrchu vývaru, ktorý bude pod ňou číry.

 

 

Bielok taktiež zhromaždí prebytočný tuk, ktorý sa mohol roztopiť pri varení mäsa.

Rovnako, ako pri prvom spôsobe, po niekoľkých minútach varenia odstráňte z povrchu polievky bielkoviny s obsahom tuku. 

Po tretie, pridanie bielka do vývaru môže mať pozitívny vplyv na jeho slanosť.

Bielok totiž viaže soľ, preto túto metódu využite, ak ste nechtiac pridali do vývaru viac soli, ako bolo treba.

Zachráni to jeho chuť.

 

 

Ako pripraviť číry vývar?

V prvom rade treba mäso variť dvojstupňovo, čo znamená, že ho najskôr zalejeme studenou vodou a prvé varenie trvá asi 20 minút. 

Po uplynutí tejto doby vodu zlejeme, mäso umyjeme a opäť prelejeme čistou vodou. 

Pamätajte tiež na dlhý a pomalý spôsob varenia. Vývar by nemal prudko bublať, pretože sa potom zakalí.

Hrniec nesmie byť zakrytý pokrievkou a sporák musí byť nastavený na nízky ohrev.

Dobrým zvykom je hneď na začiatku pridať do vývaru cibuľu v šupke. Vďaka tomu bude vývar príjemne voňať a získa peknú žltú farbu. Pomôže to tiež udržať priehľadnosť.

 

 

Ďalšie rady pre najlepší vývar

Do hrnca nalejeme  vždy studenú vodu a mäso (je jedno aké) do neho vložíme a privedieme k varu.

Dôležité je nezabúdať na to, že naraz s mäsom dávame aj koreniny – celé čierne korenie (nové korenie), bobkový list.

Zázračné korenie našich babičiek – Ligurček  dodáva vývaru nezameniteľnú chuť, staré mamy ho dávali do každej polievky a zvlášť do vývarov.

Ligurček je známy aj ako rastlina mnohých chutí s nezameniteľnou vôňou.

Na začiatku chutí sladkasto a ku koncu získava horkasté tóny.

Práve preto ju naše babičky mali stále poruke a príprava obľúbených pokrmov sa bez neho nemohla zaobísť.

Jednoducho ním môžete nahradiť napríklad polievkové korenie z obchodu.

To však ani zďaleka nie je všetko!

Všetku koreňovú zeleninu vložíme do pripravovaného vývaru tak, aby sa uvarila naraz s mäsom. Je to na nás, aby sme to odhadli.

Rada starej mamy:Polievka sa nezakalí, keď ju NEBUDEME počas varenia miešať. V prípade, že sa nám zdá voda mútna, vývar odstavíme, vychladíme a vmiešame do neho metličkou rozšľahané dva bielky.

Polievku celkom isto nepresolíme, ak do nej krátko až pred dokončením nasypeme soľ.

Počas varenia sa totiž soľ vyparuje a to nás núti stále pridávať ďalšiu a ďalšiu soľ počas varenia.

Ak je slaná, dolejeme do hrnca vodu a ešte chvíľu povaríme.

Keď naše staré mamy presolili vývar, vkladali doň celé zemiaky, ktoré popichali vidličkou – tie do seba nasajú prebytočnú soľ.

 

 

Ak sa vývar počas varenia zakalí, vyčíriť sa dá niekoľkými spôsobmi.

Niekedy stačí do vývaru priliať trochu studenej vody a pomaly prevariť.

Inokedy pomôže jemne rozšľahaný bielok, ktorý zalejeme vlažným vývarom, privedieme pod bod varu a odstavíme.

Po piatich minútach precedíme cez plátno alebo husté sitko.

Pomôcť môžu aj vaječné škrupiny, ktoré vhodíme do vývaru a pred podávaním polievku precedíme.

Zemiaky sú malý zázrak, zbavia vývaru nielen slanosti ale aj  kalnosti.

Stačí ich 2 až 3 vložiť v surovom stave do hrnca s vývarom.

A nezabudnite! Vňate z ošúpanej koreňovej zeleniny NIKDY nevyhadzujte.

Tesne pred koncom ich zviažte niťou a dajte do hrnca. Potom ich po uvarení jednoducho vyberiete a dáte do bioodpadu.

Ak chcete získať chuť vývaru ako z luxusnej reštaurácie, stavte na vývar z pečených kostí, tento spôsob vám zaručí istý výsledok.

 

 

Na pekáč uložte trup, špikové kosti, cibuľu a cesnak.

Pokvapkajte olivovým olejom, trochu osoľte a okorente. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Keď je to upečené preložte všetko do veľkého hrnca.

Výpek ale nepridávajte!

Môžete ho samozrejme použiť na prípravu ďalších jedál, vo vývare však miesto nemá. K týmto ingredienciám prihoďte všetko ostatné a zalejte studenou vodou. Pomaly priveďte k varu.

Ak prilievate vodu tak vždy studenú.

Nepoužívajte umele dochucovadlá a polievkové korenia či bujóny. Je to úplne zbytočné a chuť len pokazíte. Tú majú vývaru dodať mäso, zelenina,korenie a trpezlivosť, nie chémia.

Vývar môžete scediť aj na dvakrát. Najprv cez sito, neskôr cez jemné sito s čistou tkaninou.

Pri vývare môžete použiť aj ďalšiu zeleninu, dobre sa hodí kvaka, cuketa, kapustný list, petržlenová alebo zelerová vňať a podobne. Popustite uzdu svojej fantázii, pridajte trochu zázvoru, chilli alebo koriandru.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes