Viete, prečo dávali staré mamy cesto kysnúť do vody? Tento nezvyčajný postup by ste mali skúsiť tiež, výsledok je perfektný!

Recept, ktorý poznali a s láskou pripravili naše staré mamy. Vďaka nezvyčajnému postupu, kysnutiu pod vodou – je cesto vláčnejšie, jemnejšie a bezpochyby aj chutnejšie.

Recept, ktorý poznali a s láskou pripravili naše staré mamy. Vďaka nezvyčajnému postupu, kysnutiu pod vodou – je cesto vláčnejšie, jemnejšie a bezpochyby aj chutnejšie. Najlepšie je, že cesto vám dá samo vedieť, že je pripravené tak, jednoducho vypláva z vody. Cesto je vynikajúce na domáce koláče, buchty, rožky či pagáčiky. Vynikajúco chutí s makovou, orechovou, tvarohovou alebo lekvárovou náplňou. Vyskúšajte ho aj vy.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

40 g čerstvého droždia (1 kocku)

1 lyžičku cukru

6 lyžíc vlažného mlieka

300 g masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Štipku soli

Postup:

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Počkáme, kým vyjde kvások.

Na pracovnú dosku nasypeme múku so soľou. Pridáme zmäknuté maslo a vytvoríme priehlbinku v strede, do ktorej nalejeme kvások. Vypracujeme hladké jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, môžete podľa potreby pridať viac múky.

Pripravíme si vandlík, do ktorého nalejeme vodu. Vandlík alebo nádoba musí byť dostatočne veľký, aby sme doň cesto celkom ponorili (voda by mala siahať približne 7 cm nad cesto).

Voda by mala byť studená, rozhodne však nie ľadová. Teplá voda je na kysnutie nevhodná, cesto by príliš zmäklo a nedalo by sa s ním pracovať.

Cesto vložíme do vody a necháme kysnúť. Po pol až trištvrte hodiny zvykne cesto vyplávať. Niekedy to však trvá aj hodinu.

Keď cesto vypláva, znamená to, že je pripravené. Hneď ho osušte papierovou utierkou a teraz z neho môžete pripraviť vaše obľúbené pochúťky.

Môžete pripravovať plnené rožteky, koláčiky, buchty alebo koláče. Pred pečením potrite žĺtkom a pečte pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie ej na povrchu zlatisté (približne 25-30 minút). Dĺžka pečenia závisí aj od veľkosti koláčikov.