VIEDENSKÁ hubová omáčka: Zabudnite na ostatné recepty, toto je najväčšia delikatesa z HÚB!

Túto omáčku mám veľmi rada, robím ju prakticky celý rok, vždy z húb, ktoré sú poruke.

Na jeseň ju mám najradšej z lesných húb, ale výborná je aj verzia zo šampiňónov.

 

 

Vynikajúco sa k omáčke hodí knedľa (kysnutá, zemiaková) alebo obyčajné zemiaky.

...

 

Potrebujeme:

50 g masla

50 g hladkej múky

20 g cibule

1 l vývaru (prípadne vodu a bujón)

150 g čerstvých húb

30 g masla

10 g nadrobno nasekanej cibule (do zápražky)

petržlenovú vňať

citrónovú šťavu

60 ml sladkej smotany

Príloha:

Knedľa

Zemiaky

Postup:

 

 

Čerstvé huby očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky.

Pokvapkáme ich citrónovou šťavou.

 

 

V hrnci rozpusíme 30 g masla.

Pridajte naň trochu nasekanej petržlenovej vňate a cibuľu nasekanú nadrobno.

 

 

Necháme ju trochu speniť.

Potom prisypeme do hrnca huby.

Krátko ich podusíme pod pokrievkou.

 

 

Medzitým si pripravte omáčkový základ.

Z masla a múky si pripravte svetlú zápražku.

Prípadne môžete do zápražky pridať aj cibuľu.

 

 

Hrniec so zápražkou stiahnite z platne a za stáleho miešania prilievame do zápražky pomaly časť studeného vývaru.

Premiešavajte, aby bola omáčka hladká, až potom prilejte zvyšok vývaru a opäť premiešajte.

 

 

Dajte späť na oheň a za stáleho miešania omáčku asi 20 minút povarte.

Potom do nej pridajte dusené huby, osoľte, okoreňte.

Ešte asi 5 minút povarte.

 

 

Nakoniec omáčku zjemnite smotanou.

Podávame s knedľou alebo zemiakmi.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn