plny-hrniec_transparent_negativ.png

VIANOČNÝ zemiakový chlieb aj pre úplných začiatočníkov: Starodávne cesto bez práce, vydrží celé sviatky!

Fantastický chlieb, ktorý je takmer bez práce.

 

 

Stačí uvariť 3 menšie zemiaky, ktoré sa len nastrúhajú a pridajú rovno do cesta.

Vďaka tomuto starému vylepšeniu je chlieb bextra jemný.

Určite vyskúšajte upiecť na sviatky.

 

 

Potrebujeme:

1 kg hladká múka

1 kocka droždie

400 ml vlažná voda

3 ks (menšie) uvarený zemiak

3 lyžičky soľ

Postup:

Hladkú múku preosejeme do misky.

Do stredu urobíme jamku, pridáme 3 zarovnané lyžičky soli.

V pohári s 200 ml vody rozpustíme droždie a necháme chvíľu odstáť.

 

 

Vzíjde kvások, ktorý pridáme k múke.

Pridáme aj nastrúhané zemiaky a vypracujeme hladké cesto.

Ak máte cesto príliš husté, pridajte ešte vodu.

Ak je zase cesto príliš riedke, pridajte trochu viac múky (záleží na kvalite múky).

Guľôčku cesta prikryjeme utierkou.

 

 

Necháme kysnúť na teplom mieste asi 20 minút.

Po 20 minútach môžete pridať rascu alebo iné semienka.

Cesto preložíme do jánskeho skla (dno som vyložila papierom na pečenie).

Necháme chvíľu kysnúť.

Povrch ostrým nožom nakrojíme a dáme piecť.

 

 

Pečieme 15 minút na 270 stupňov (nastavte vašu najvyššiu teplotu v rúre).

Potom teplotu znížime na 180 stupňov.

Dopečieme ďalších 55 minút – sledujeme.

Po upečení necháme vychladnúť a krájame.

Vynikajúci vianočný chlebík je pripravený.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes