Ak chcete zapôsobiť na vašich hostí, pripravte si tento chutný vianočný stromček: Lahodné pečivo!

Pripravte si na sviatočný stôl toto netradičné zemiakové pečivo v tvare vianočného stromčeka. 

Skladá sa z 30 malých zemiakových guliek a vytvoríte vďaka nemu vynikajúce občerstvenie.

Môžete si ho aj ozdobiť podľa vlastnej chuti a vkusu. 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nechajte sa inšpirovať týmto originálny receptom z youtube.

Potrebujeme:

280 g zemiakov

300 g hladkej múky

50 ml mlieka

8 g čerstvého droždia

1 ČL kryštálového cukru

1 žĺtok

20 ml olivového oleja

soľ

kurkumu + 1 žĺtok na potretie + trochu mlieka

sezamové semienka

Postup:

Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme do mäkka.

Potom ich roztlačíme na pyré. 

 

 

Pridáme preosiatu múku a premiešame. 

Do misky si nalejeme mlieko, rozmrvíme droždie, pridáme cukor, dobre rozmiešame.

Primiešame aj žĺtok.

 

 

Túto zmes nalejeme spolu s olivovým olejom do misy s múkou a zemiakmi

Premiešame a jemne osolíme.

Teraz vypracujeme rukami kompaktné cesto.

Vložíme ho do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať 90 minút. 

 

 

Po uplynutí tejto doby si preložíme cesto na pomúčenú pracovnú dosku, rozrežeme ho na dve časti, ktoré vyšúľame na hrubšie valce a nakrájame na 30 približne rovnakých kúskov. 

Každý kúsok si vygúľame to tvaru guľky a jeden väčší kúsok vyvaľkáme a vykrojíme z neho pomocou vykrajovačky hviezdu, ktorá bude na vrchu stromčeka.

Plech si pokryjeme papierom na pečenie a ukladáme guľky nasledovne: na spodok dáme 2, do ďalšieho radu uložíme 7 guliek a pokračujeme až dohora 6, 5, 4, 3, 2, 1. 

Na vrch stromčeka položíme hviezdu, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.

V miske si zmiešame žĺtok, kurkumu a trochu mlieka.

Každú guľku potrieme a posypeme sezamovými semienkami.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 – 25 minút.

Po vytiahnutí z rúry prikryjeme stromček bavlnenou utierkou a necháme stáť prikryté asi 20 minút. 

Nakoniec môžeme hotový stromček ozdobiť napríklad cherry paradajkami a inými chutnými ozdôbkami podľa vkusu.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn