Pripravte si na sviatočný stôl toto netradičné zemiakové pečivo v tvare vianočného stromčeka.
Skladá sa z 30 malých zemiakových guliek a vytvoríte vďaka nemu vynikajúce občerstvenie.
Môžete si ho aj ozdobiť podľa vlastnej chuti a vkusu.
Nechajte sa inšpirovať týmto originálny receptom z youtube.
Potrebujeme:
280 g zemiakov
300 g hladkej múky
50 ml mlieka
8 g čerstvého droždia
1 ČL kryštálového cukru
1 žĺtok
20 ml olivového oleja
soľ
kurkumu + 1 žĺtok na potretie + trochu mlieka
sezamové semienka
Postup:
Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme do mäkka.
Potom ich roztlačíme na pyré.
Pridáme preosiatu múku a premiešame.
Do misky si nalejeme mlieko, rozmrvíme droždie, pridáme cukor, dobre rozmiešame.
Primiešame aj žĺtok.
Túto zmes nalejeme spolu s olivovým olejom do misy s múkou a zemiakmi.
Premiešame a jemne osolíme.
Teraz vypracujeme rukami kompaktné cesto.
Vložíme ho do misy, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme odpočívať 90 minút.
Po uplynutí tejto doby si preložíme cesto na pomúčenú pracovnú dosku, rozrežeme ho na dve časti, ktoré vyšúľame na hrubšie valce a nakrájame na 30 približne rovnakých kúskov.
Každý kúsok si vygúľame to tvaru guľky a jeden väčší kúsok vyvaľkáme a vykrojíme z neho pomocou vykrajovačky hviezdu, ktorá bude na vrchu stromčeka.
Plech si pokryjeme papierom na pečenie a ukladáme guľky nasledovne: na spodok dáme 2, do ďalšieho radu uložíme 7 guliek a pokračujeme až dohora 6, 5, 4, 3, 2, 1.
Na vrch stromčeka položíme hviezdu, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme hodinu kysnúť.
V miske si zmiešame žĺtok, kurkumu a trochu mlieka.
Každú guľku potrieme a posypeme sezamovými semienkami.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C asi 20 – 25 minút.
Po vytiahnutí z rúry prikryjeme stromček bavlnenou utierkou a necháme stáť prikryté asi 20 minút.
Nakoniec môžeme hotový stromček ozdobiť napríklad cherry paradajkami a inými chutnými ozdôbkami podľa vkusu.
Dobrú chuť!