Vianočné šľahačkové pečivo na 5 spôsobov: Z jedného cesta máte napečené na celé sviatky!

1462

Ak sa vám nechce vypekať náročné dezerty, tento recept vás určite poteší. Môžete ho obmieňať tak, že vytvoríte rôzne verzie výborného sviatočného pečivka – a to všetko z jedinej dávky cesto.

Potrebujeme:

350 g hladkej múky

1 bal. vanilkového cukru

1 maslo alebo Heru

250 ml šľahačkovej smotany (33%)

Štipka soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Zo všetkých surovín vymiešame cesto. Podľa potreby dosypeme hladkú múku a vymiesime. Zabalíme do igelitu a necháme asi 20 minút chvíľku odpočinúť chladničke. Potom vyvaľkáme na hrúbku asi 0,5 – 1 cm a vykrajujeme formičkami. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 15 min.

Ešte teplé obalíme pečivko v zmesi práškového a vanilkového cukru

1. verzia – Vanilkový cukor pridáme do cesta,  namiesto sušienok vyformujeme tvar rožtekov a máme skvelé vianočné rožteky. Ešte teplé poprášime práškovým cukrom.

2. verzia – tenšie sušienky spájame marhuľovým džemom a pofŕkame roztopenou čokoládou

3. verzia – sušienky obalíme v škoricovom cukre a do cesta pridáme aj trochu citrónovej kôry

4 . verzia (špeciálna) na slano: cesto pripravíme bez cukru, rozvaľkáme, nakrájame na štvorce, potrieme vajíčkom a posypeme soľou. Táto varianta sa pečie o niečo dlhšie, ale výsledok stojí za to.

5 verzia – z cesta vykrojíme hviezdičky a tie potrieme bielkovou polevou – bielko vymiešané s práškovým cukrom. Ak sa obávate surového bielka, použite namiesto bielka rum.

Témy:


Pridajte svoj komentár