11 receptov na najlepšie vianočné ROLÁDY bez pečenia: Najchutnejšie sladké pohostenie, vydržia aj mesiac!

Trvanlivé vianočné rolky

Potrebujeme(na jeden kus):

Na cesto:

2 1/2 hrnčeka nasekaných piškót
4 lyžice práškového cukru
3 lyžice kakaa
3 lyžice rumu
trochu mlieka

(cesto môže mať rôzne farby – bielu, zelenú: stačí vynechať kakao a pridať do cesta kokos prípadne potravinárske farbivo)

Náplň na kokosovú hmotu:

3 lyžice masla
4 – 5 lyžice práškového cukru
3/4 hrnčeka strúhaného kokosu

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postup:

Piškóty na tmavé cesto zmiešame s cukrom, kakaom, nastrúhané piškóty a rumom – pridáme toľko mlieka, aby vzniklo tuhšie hladké cesto Krém na kokosovú hmotu pripravíme z rozotreného tuku s cukrom a zmiešaného s kokosom.

Tmavé cesto z neho vyvaľkáme (najlepšie medzi 2 mikrotenovým sáčky) obdĺžnikový plát … Potom rozvaľkáme kokosovou hmotu (medzi 2 mikrotén) na obdĺžnik.

Hotovú kokosovú hmotu položíme na tmavé cesto a roládu zvinieme pomocou mikroténovej fólie. Hotovú roládu odbalíme z mikroténovej fólie a zabalíme ho do alobalu – v chlade vydrží aj tri týždne.

Vaflové rolky

Potrebujeme:

Množstvo na 2 oblátky

2 ks veľkých oblátok

1 bal želatiny    

1,5 pohára čerešňovej šťavy (zo sirupu, alebo kompótu)

Sušienková plnka

30 ks maslových keksov 

1 šálka mlieka     

2 PL kakaa

1/2 šálky cukru

Orechová plnka

50 g vlašských orechov

100 g masla

1/2 šálky mlieka

1/2 šálky práškového cukru

Postup:

1. Pripravíme si čerešňové želé podľa návodu a necháme stuhnúť.

2. Maslové sušienky rozdrvíme na prášok, pridáme mlieko a cukor a povaríme kým hmota nezhustne.

3. V druhom hrnci si pripravíme orechovú plnku. Mlieko privedieme do varu, zmiešame s mletými orechami a necháme vychladnúť.

4. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, pridáme vychladnuté orechy a znova vyšľaháme.

5. Každú oblátku namažeme horúcou sušienkovou plnkou tak, aby oblátky zmäkli a na to namažeme vrstvu orechovej plnky.

6. Želé si pokrájame na prúžky a poukladáme na kraj oblátkového plátu.

7. Zrolujeme rolku, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke vychladiť.

8. Pokrájajte horúcim ostrým nožom a podávajte. Dobrú chuť!

Nepečená kokosová roláda

Potrebujeme:

250 g maslových sušienok

1 lyžicu kryštálového cukru

3 lyžice kakaového prášku

100 ml teplej vody

170 g strúhaného kokosu

110 g masla izbovej teploty

1/3 šálky práškového cukru

3 lyžice kondenzovaného mlieka

Postup:

Sušienky nalámeme na menšie kúsky a vložíme do kuchynského robota. Mixujeme, kým zmes nezačne pripromínať konzistenciu múky.

K sušienkovej drti pridáme kakový prášok a premiešame. V inej miske zmiešame vodu a cukor. Zmes vložíme na 1 minútu do mikrovlnky, kde nám vznikne sladký sirup. Sirup pridáme do sušienkovo-kakaovej zmesi a vypracujeme nelepivé cesto, ktoré vyformujeme do tvaru guličky.

Na pracovnú dosku rozložíme fóliu a cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Ak sa cesto bude na niektorých miestach rozchádzať, jednoducho ho zatlačíme prstami. Nožom orežeme kraje.

V miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom 1-2 minúty, kým nevznikne nadýchaná hmota. Pridáme kondenzované mlieko a kokos. Všetko dôkladne vymiešame.

Náplň rovnomerne navrstvíme na povrch cesta a opatrne zrolujeme pomocou fólie. Roládu zabalenú v plastovej fólií necháme v chladničke približne 1 hodinu stuhnúť. Podávame nakrájanú na plátky.

Sušienková roláda

Potrebujeme:

2 jablká

4 zrelé banány

200 g práškového cukru

250 g zmäknutého masla

300 g maslových sušienok – rozdrvených

Na ozdobu:

Šľahačku

Čokoládovú polevu

Mleté orechy

Postup:

Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na jemno (prebytočnú šťavu zlejeme). K jablkám pridáme rozmixované – alebo vidličkou roztlačené banány a zmes premiešame. Pridáme aj zmäknuté maslo, cukor a sušienkovú drť. Všetko premiešame.

Plech alebo tácku vyložíme alobalom a vyklopíme naň zmes, ktorú rozotrieme na hrúbku približne 1,5 cm.Celé banány uložíme do stredu a opatrne zrolujeme hmotu tak, aby pokrývala povrch banánov. Vložíme do chladničky stuhnúť na niekoľko hodín.

Vychladenú roládu potrieme šľahačkou a ozdobíme polevou (alebo hoblinkami čokolády) a drvenými orieškami.

Piškótová roláda

Potrebujeme:

300 g dlhých piškót

300 ml kávy Nescafé

400 ml šľahačky

4 PL práškového cukru

2 balíčky stužovača šľahačky

500 g mascarpone (ak nemáte, môžete nahradiť jemným tvarohom alebo pomazánkovým maslom)

kakaový prášok

Postup:

Na plech alebo pracovnú dosku si dajte papier na pečenie a tesne vedľa seba ukladajte piškóty namočené v káve.
Do misy si nalejte šľahačkovú smotanu, do nej preosejte práškový cukor, začnite šľahať a zašľahajte aj oba balíčky stužovača. Vyšľahajte tuhú šľahačku a potom do nej primiešajte mascarpone.
Všetok krém navrstvite na piškóty, uhlaďte a posypte preosiatym kakaom.
Opatrne zrolujte pomocou papiera na pečenie a doňho roládu aj zaviňte. Potom ju zabaľte ešte do potravinárskej fólie. Odložte na 6 hodín do chladničky.
Stuhnutú roládu preložte na tácku, posypte preosiatym kakaom a nakrájajte. Prajeme dobrú chuť!

Tvarohová roláda

Potrebujeme:

Na cesto:

400 g sušienok
4 PL kakaového prášku
1 PL cukru
200 ml vody

Náplň:

500 g tvarohu alebo mascarpone
100 g masla (izbovej teploty)
8 PL cukru
mrazené čerešne, maliny alebo podľa chuti

Na polevu:

1 PL kakaového prášku
1 PL cukru
3 PL vody

kokosové vločky na dekoráciu

Postup:

Sušienky pomeľte mixérom a vložte do hlbokej misy.

Pridajte kakao a dobre premiešajte. Cukor rozpustite v horúcej vode. Pridajte tento sirup k sušienkam, premiešajte lyžičkou a potom vypracujte rukami, až kým nezískate mäkké „cesto“, ktoré je ako plastelína. Elastické a nelepivé.

Teraz si pripravte krém. Zmiešajte tvaroh alebo mascarpone so 7 lyžicami cukru a zmäknutým maslom. Vymixujte do hladka.

Rozmrazte čerešne, alebo iné ovocie. Vložte do sitka a počkajte, kým z nich nevytečie všetka šťava. Potom ich zmiešajte s lyžičkou cukru.

Prikryte pracovnú dosku potravinárskou fóliou. Rozložte na ňu „cesto“ zo sušienok a tvarujte, kým nezískate obdĺžnikový plát s hrúbkou 5 mm.

Rovnomerne navrstvite plnku na plát a okraje nechajte voľné.

Ovocie porozkladajte rovnomerne na plnku.

Plát zrolujte do rolády za pomoci fólie.

Roládu zabaľte do fólie a nechajte vychladiť v mrazničke asi 30 – 40 minút.

Pripravte si polevu. V malej miske premiešajte cukor, kakaový prášok a vodu. Zahrievajte ich 30 sekúnd v mikrovlnnej rúre, aby nadobudli homogénnu konzistenciu.

Rolku vyberte z mrazničky a odstráňte fóliu. Polejte horúcou polevou a posypte kokosom.

Nakrájajte a môžete podávať. Dobrú chuť!

Kokosovo-rumové pokušenie

Potrebujeme:

600 g maslových sušienok pomletých

200 g práškového cukru

4 lyžice kakaového prášku

Rum alebo rumovú arómu

cca 400 ml mlieka

Na náplň:

200 g masla

Pár lyžíc jemného tvarohu – voliteľné

150 g práškového cukru

150 g strúhaného kokosu

Kokos na posypanie

Postup:

Zmiešame si kakao so sušienkami a cukrom, mlieko zmiešame a rumom a vmiešame do sypkej hmoty tak, aby sme vypracovali dobre tvarovateľnú hmotu.

Na krém zmiešame zmäknuté maslo s cukrom, tvarohom (ak ho použijeme) našľaháme a pridáme kokos. Sušienkovú hmotu rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme pod fóliou na tenký plát. Na každý plát navrstvíme maslový krém a opatrne ale pevne zrolujeme. Vložíme do chladničky, necháme vychaldiť a potom krájame mokrým nožom. Ak chcete mať dezert menej sladký, pokojne uberte cukor, prípadne ho nahraďte iným sladidlom.

Dobrým nápadom je hotovú roládu posypať strúhaným kokosom.

Úžasná rolka bez pečenia

Potrebujeme:

310 g čokoládových sušienok

30 g kakaa

160 g teplého mlieka

20 – 30 g cukru

Na náplň:

300 g mascarpone

60 g práškového cukru

5 – 7 kvapiek vanilkovej esencie (alebo balíček vanilkového cukru)

Postup:

Sušienky dajte do kuchynského robota a pomeľte (alebo ich dajte do mikroténového vrecúška a rozdrvte valčekom). Pridajte kakao, zalejte mliekom a vypracujte kompaktné cesto. Potom ho zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky na 10 – 15 minút.

Teraz si pripravte plnku. Do misky si dajte mascarpone, zmiešajte s práškovým cukrom, pridajte vanilku a dôkladne premiešajte. Pracovnú dosku si pokryte potravinárskou fóliou, preložte na ňu cesto a prikryte ďalšou vrstvou fólie. Takto vyvaľkajte na tvar obdĺžnika. Na povrch rovnomerne rozotrite plnku a nechajte asi 1,5 cm voľného miesta od okraja. Môžete posypať kokosovými vločkami. Pomocou fólie opatrne zrolujte.

V tomto kroku je dobré odložiť roládu na pár hodín do chladničky, ale ak nemáte čas, môžete ju rovno nakrájať. Môžete servírovať. Prajeme dobrú chuť! 

Grilážky a burizónky ako rolky

Potrebujeme:

300g kr. cukor

250g maslo,

1Salko

250g mleté orechy

Postup:

Cukor skaramelizujeme na najslabšom plameni, nemiešame, kým sa nerozpustí, potom pridáme maslo pomiešame, pridáme Salko, miešame a nechám zovrieť.

Pomiešame, zložíme z ohňa a pridáme orechy, dobre zamiešame, plním oplátky – na roládky si nechám oplátky zmäknúť na čistej, vlhkej utierke, aby sa dali dobre zrolovať.

Burizónky

Potrebujeme:

4 celé vajcia

4 PL kakao

200 g pr. cukor

200 g tuk Cera

1 bal. burizóny

Postup:

Vajcia s cukrom a kakaom dáme šľahať nad parou, postupne pridáme 200 g tuk tuku, šľaháme do zhustnutia.

Zložíme z plameňa s pridáme 1 bal burizónov, pomiešame a plníme oblátky.

Rovnako ako v prvom prípade, dajte oblátky zmäknúť na navlhčenú utierku, aby sa dali dobre zrolovať.

 

Témy:


Pridajte svoj komentár