Vianočné dukáty – fantastické pečivko na slávnostný stôl, dlho vydrží a chutí naozaj výborne.
Potrebujeme:
Na cesto:
250 g múka hladká
1 balenie Zlatý klas ( 200 g)
50 g cukor trstinový
1 Vanilkový struk
200 g maslo zmäknuté
Na obalenie:
100 g cukor práškový preosiaty
1 balíček Vanilkový cukor
2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku so Zlatým klasom, cukrom a polovicou jadra zo struku. Pridáme maslo a ručne vypracujeme dohladka. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely, z ktorých vytvarujeme asi 30 cm dlhé valčeky. Z každého valčeka ostrým nožom nakrájame 20 koliesok a na vrch otlačíme vidličku. Kolieska nanesieme na plechy vyložené papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Pečieme pri 180 asi 12 min.
Na obalenie v miske vymiešame práškový cukor s vanilkovým cukrom a druhou polovicou jadra zo struku. Ešte teplé pečivo v zmesi obalíme.