plny-hrniec_transparent_negativ.png

Legendárne vianočné BROSKYNE, ktoré pripravíte bez formičiek: Tieto koláčiky miluje celá rodina, sú fantastické!

Tieto vianočné koláčiky sú moje obľúbené a podľa tohoto receptu z youtube ich robím najradšej. Koláčiky sú veľmi chutné a mäkučké. Určite odporúčam recept podľa youtube.

Potrebujeme:

Cesto:

300 g múka hladká

300 g múka hrubá

2 ks vajce

100 ml mlieko

150 ml olej

1/2 ks kypriaci prášok

1/2 KL sóda jedlá

200 g cukor mletý (práškový)

1 ks citrón

Do plnky:

2 PL džem

300 ml puding vanilkový

50 ml rum

Ostatné:

farba potravinárska

cukor kryštál

Postup:

Začneme tým, že si prirpavíme cesto, ktoré je skoro ako klasické linecké.

Do misky dáme múky, cukor, vajíčka, mlieko a olej. Pridáme nastrúhanú kôru z citróna, kypriaci prášok, sódu a spracujeme nelepivé cesto.

Cesto dáme do sáčka a uložíme aspoň na dve hodiny do chladničky. Potom z neho po kúsku odoberáme a v dlaniach vygúľame malé guľôčky, ktoré poukladáme ďalej od seba na suchý plech. Z tejto dávky vyjdú dva plechy.

Plech s guľkami vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 15-20 minút do ružova.

Po upečení nám vzniknú pologule, ktoré necháme vychladnúť.

Z každej pologule vydlabeme vnútro, ktoré si odložíme bokom, lebo ho budeme potrebovať.

Omrvinky zvlhčíme rumom, pridáme džem a uvarený vychladnutý puding – 300 ml mlieko a 1 sáčok pudingu uvareného s troškou cukru.

Hmota by nemala byť riedka.

Zlepujeme plnkou podľa chuti – napríklad džemom s kvapkou rumu, alebo punčovou plnkou.

V dvoch malých mištičkách si pripravíme červenú a ružovú farbu. Stačí do každej pol deci vody a pár zrniečok potravinárskej farby. Štetcom broskyne pomaľujeme a obalíme v kryštálovom cukre.

Aj keď je cesto po upečení tuhšie, po pár hodinách ho plnka zvláčnie a korpus zmäkne.

Broskyne uložíme do chladna. Aj keď je cesto po upečení tuhšie, po pár hodinách ho plnka zvláčnie a korpus zmäkne.

Najlepšie recepty na dnes