plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nie všetci Slováci si pamätajú názov jedla na tejto fotke: My si VIANOCE bez neho nevieme ani len predstaviť!

Niekto toto jedlo už dnes vôbec nepozná, niekto si bez neho vianočné obdobie nevie ani len predstaviť.

 

 

Tradičné jedlo sa podáva v období sviatkov, či už priamo na štedrovečernom stole, alebo ako súčasť trojkráľového pohostenia.

Tiež sa v mnohých kútoch slovenska stretneme s rôznymi názvami tejto tradičnej slovenskej pochúťky.

 

 

Vianočné pupáčky (na východe tzv. bobaľky, na strednom Slovensku opekance alebo pupáčiky – pupáky) patrili k tradičným jedlám podávaným počas Štedrej večere.

Mak symbolizoval v ľudovej tradícii hojnosť, zaželať niekomu „peňazí ako maku“, znamenalo zaželať mu bohatstvo.

Preto sú pupáčky na vianočnom stole také dôležité, majú rodine zabezpečiť prosperitu.

 

 

Pani Milka R. uverejnila recept na túto sviatočnú klasiku, ktorú zdedila po svojích prastarých rodičov.

Potrebujeme:

1000 g polohrubej múky

60 g droždia

0,7 dl mlieko

1 vajce

1 žĺtok

100 g masla

5 PL cukor kryštálový

1/2 KL soľ

2 PL sušeného mlieka

Postup:

Všetky suroviny a prísady dáme do teplej miestnosti, aby pred spracovaním mali izbovú teplotu.

Najprv si pripravíme kvások.

 

 

Čerstvé droždie rozdrobíme do hrnčeka, pridáme 1 PL cukru a zalejeme vlažným mliekom. asi 1 dl a necháme vykysnúť..

Do misky preosejeme múku, do ktorej zamiešame soľ a zbytok cukru a sušené mlieko.

Pridáme vykysnutý kvások a zapracujeme vlažným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia.

 

 

 

Nakoniec pridáme rozpustené maslo alebo rastlinný tuk.

Cesto hnetieme až dovtedy, kým sa nelepí na dno a steny nádoby.

Dobre vypracované cesto na povrchu poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

 

 

Správne vykysnuté cesto poznáme tak, že zdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto sformujeme do valca, ktorý nožom pokrájame na dieliky a tie zasa sformujeme do menších valčekov.

Tieto pokrájame na bobáľky dlhé cca 1,5 cm (pri pečení narastú).

 

 

Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, že nechávame medzi bobáľkami medzeru asi 1 cm. .

Na pekáč do jedného radu asi 7-8 kusov.Pred pečením, ešte necháme bobáľky uložené na plechu chvíľu podkysnúť.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. asi 8- 10 minút.

 

 

Bobáľky polejeme teplým mliekom, alebo prevarenou vodou. dávame pozor, aby sa veľmi nerozmočili.

Vodu zlejeme a bobaľky posypeme mletým makom, práškovým cukrom a roztopeným maslom, alebo tvarohom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes