plny-hrniec_transparent_negativ.png

Určite ju nebudete robiť len na VIANOCE: Dokonalá šľahačková vianočka, najchutnejšia na svete!

Táto vianočka je naozaj luxusná, mäkučká a krásne jemná. Za to môže práve šľahačkové cesto!

Vynikajúci recept na domácu vianočku, ktorú zaručene nebudete robiť len na sviatky.

 

 

Je jemnučká, lahodná a vydrží ako čerstvo upečená aj celé dni.

Vyskúšajte tento fantastický domáci recept. 

Táto vianočka je naozaj luxusná, mäkučká a krásne jemná.

Za to môže práve šľahačkové cesto!

 

 

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

250 ml smotany na šľahanie 33%

1 bal. sušeného droždia

50 g cukru práškového

1 bal. vanilkového cukru

Štipku soli

2 vajcia

1 bielok

100 – 150 g hrozienok namočených v rume

Na potretie:

žĺtok

Postup:

Múku preosejeme.

 

 

A pridáme do nej aj ostatné sypké prísady.

Potom pridáme vajcia.

Pridáme aj bielok a smotanu s hrozienkami.

 

 

Dôkladne vypracujeme jednotné hladké a vláčne cesto.

Prikryjeme utierkou.

A teraz necháme vykysnúť na teplom mieste.

 

 

Potom cesto rehnetieme v rukách.

Teraz rozdelíme na menšie bochníky – podľa toho, z koľkých copov chcete pliesť.

Ja neviem pliesť zo 4, tak robím buď len z dvoch, alebo spravím základ z troch (upletiem ako vrkoč) a na vrch dám ešte dva copy.

 

 

Potom preložíme na plech vystlaný papierom.

Necháme ešte podkysnúť.

Potrieme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

 

 

Pečieme pri teplote 190-200 stupňov asi 35-40 minút – vianočku je treba sledovať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes