plny-hrniec_transparent_negativ.png

100-ročná VIANOČNÁ HRÍBOVÁ polievka, ktorej sa iný RECEPT nevyrovná: Pri sviatočnom stole všetci čakajú len na ňu!

Vianočná hubová polievka patrí v našej rodine ku klasike a na sviatočnom stole nesmie chýbať.

Prinášam vám recept, ktorý u nás doma kraľuje už roky a zatiaľ ho nič iné neprekonalo.

 

 

Ak milujete tradičné recept, tento určite skúste.

Hubová polievka je nesmierne voňavá a chutná.

Potrebujeme:

huby 500 g ( ja dávam čerstvé ale v pôvodnom recepte sú lesné sušené – cca 4 hrste)

rasca

soľ

cibuľa 1 ks

zemiaky 500 g

maslo 50 g

maslo 20 g (na dusenie)

múka pšeničná hladká 40 g

smotana 1 ks – buď smotana na varenie alebo šľahanie

petržlenová vňať

zelené bylinky na ozdobu (my dávame kôpor)

Postup:

 

 

Cibuľu nakrájte na drobno.

Zemiaky očistite a nakrájajte na kocky.

Čerstvé huby dočistite nožom od hliny.

Ak chcete, opláchnite ich (alebo utrite mokrou handričkou), ale potom ich tiež dokonale osušte.

 

 

Huby zvisle nakrájajte na plátky, väčšie kusy najprv rozpoľte alebo prekrájajte.

Plátky húb vložte do hrnca na kocky cibule.

Osoľte a posypte rascou; môžete pridať 20 g masla.

 

 

Priklopte a za občasného miešania nechajte podusiť.

Až huby zmäknú, pridajte kocky zemiakov a zalejte ich litrom vody.

Priveďte do varu a varte, aby zemiaky zmäkli.

 

 

Bokom v inom hrnci si pripravte svetlú zápražku: na masle za stáleho miešania speňte hladkú múku.

Za minútu – dve odstavte a potom zalejte 200 ml studenej vody.

Hotovou zápražkou zahustite vývar a povarte pätnásť až dvadsať minút.

 

 

Občas polievku zamiešajte, aby sa nepripaľovala ku dnu.

Polievku s prevarenou zápražkou odstavte z ohňa a opatrne do nej za stáleho miešania vlejte smotanu s izbovou teplotou.

Ďalej nevarte.

 

 

Podľa chuti dosoľte.

Podávajte ihneď.

Poznámka:

Huby môžete samozrejme použiť aj sušené.

 

 

V takomto prípade ich pred prípravou polievky namočte do vody a pridajte do polievky spolu so zemiakmi, prípadne aj neskôr.

Ja zalievam vriacou vodou a nechávam odstáť 10 minút.

Najlepšia bude z mixu dubáky, kozáky aj suchohríby, prosto čo hríbová sezóna dala.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes