plny-hrniec_transparent_negativ.png

Kto pozná toto cesto s hrozienkami, nič iné už nehľadá – vianočka ako páperie: Pripravte hneď z dvojitej dávky, je neskutočná!

Dokonalá bábovka s hrozienkami, je veľmi mäkučká, jemná a vláčna. naozaj prvotriedny recept!

Potrebujeme:

1/2 kg polohrubej múky

125 g masla

100 g kr. cukru

42 g droždie

25 g hrozienok

25 g mandľových lupienkov alebo sezamu

2 ks žĺtky

1 ks vajce na potieranie

2,5 dcl mlieka

1/2 lyžičky soli

citrónová kôra z 1 citróna

Postup:

Urobíme kvások (droždie + mlieko + trocha cukru).
Vypracujeme cesto, ktoré necháme nakysnúť cca 1,5 hod. Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 9 rovnakých kúskov. Urobíme „valčeky“ a splietame vianočku. Ja pečiem zo 4 prameňov, ale niekto robí vianočku na poschodia, na spodok dáva základ zo 4 prameňov, potom vrkoč z 3 prameňov a na vrch z dvoch prameňov.

Necháme na papieri na pečenie ešte podkysnúť cca 10 min, potrieme vajíčkom, ozdobíme mandľami alebo sezamovými semienkami a ak robíte vyššiu vianočku, zafixujte ju špajdlami, aby lepšie držala.

Pečieme vo vyhriatej rúre prvých 10 min na 210 stupňov so zaparením (1,5 dcl vody na spodok plechu), ďalších 10 min na 190 stupňov a dopekáme na 170 stupňov cca 30-40 min. Na záver posypeme práškovým cukrom.

 

Najlepšie recepty na dnes