Keď som videla príspevok o domácich veterníkoch, ktorých autorkou je pani Miruš bolo rozhodnuté.
Tieto veterníky sú tak fantastické, že ich budete chcieť každý deň.
Ja som ich doteraz robila vždy s cestom s maslom, ale odteraz budem robiť toto cestom s olejom, sú ešte chutnejšie a aj jednoduchšie!
Potrebujeme:
Cesto :
400 ml vody
80 ml oleja štipka soli
250g hladkej múky
6 vajec
Krém:
1 liter mlieka
4 zlaté klasy
500 ml rastlinnej smotany na šľahanie
Krém 2:
100 g cukru
500 ml mlieka
Rastlinnú smotanu na šľahanie (podľa potreby, aby bol krém hustý)
Poleva:
50 g kr. cukru
220 g práškového cukru
50 ml mlieka
olej
Postup:
Voda s olejom a solou dáme do hrnca a postavíme na plameň, kým sa nezačne varit.
Potom pridáme múku a miešame, kým sa neoddeľuje od hrnca (ja si hneď beriem mixér a miešam to s ním, hmota je potom hneď krásne hladká).
Do teplého cesta pridám postupne jedno po druhom vajcia a miešam, kým hmota nie krásne hladká.
Takto pripravené jemné cesto hneď striekam cez cukrárske vrecko na plech vystlaný papierom na pečenie a pred pečením ešte pokropím vodou.
Pečiem na najvyššej teplote, kým sa cesto nezdvihne, potom teplotu znížime a pečieme na 200 stupňoch, kým nemajú veterníčky peknú farbu.
Krém1:
Liter mlieka uvaríme so zlatými klasmi na puding, necháme vychladnúť a po vychladnutí preložím mixéra a prilievam za stáleho šľahania smotanu, až kým nevznikne hladký krém.
Krém 2:
100g cukru upálim na karamel a prilejem do neho 400ml mlieka.
Nechám vychladnúť a potom vymixujem a postupne dolievam šľahačku, až kým nieje krém hustý.
Poleva:
Upálim karamel z cukru a pridám mlieko, rozpustím miešaním, vsypem práškový cukor a olej podľa oka a toho, či potrebujem polevu hustejšiu alebo redšiu.
Upečené veterníky len rozrežem, naplním jedným a druhým krémom a nakoniec prelejem polevou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)