Karamelové veterníky ku kávičke: Pečiem ich už 40 rokov a lepší zákusok od tohoto nepoznám!

8719

Keď som videla príspevok o domácich veterníkoch, ktorých autorkou je pani Miruš bolo rozhodnuté.

Tieto veterníky sú tak fantastické, že ich budete chcieť každý deň.

Ja som ich doteraz robila vždy s cestom s maslom, ale odteraz budem robiť toto cestom s olejom, sú ešte chutnejšie a aj jednoduchšie!

Potrebujeme:

Cesto :

400 ml vody

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

80 ml oleja štipka soli

250g hladkej múky

6 vajec

Krém:

1 liter mlieka

4 zlaté klasy

500 ml rastlinnej smotany na šľahanie

Krém 2:

100 g cukru

500 ml mlieka

Rastlinnú smotanu na šľahanie (podľa potreby, aby bol krém hustý)

Poleva:

50 g kr. cukru

220 g práškového cukru

50 ml mlieka

olej

Postup:

Voda s olejom a solou dáme do hrnca a postavíme na plameň, kým sa nezačne varit.

Potom pridáme múku a miešame, kým sa neoddeľuje od hrnca (ja si hneď beriem mixér a miešam to s ním, hmota je potom hneď krásne hladká).

Do teplého cesta pridám postupne jedno po druhom vajcia a miešam, kým hmota nie krásne hladká.

Takto pripravené jemné cesto hneď striekam cez cukrárske vrecko na plech vystlaný papierom na pečenie a pred pečením ešte pokropím vodou.

Pečiem na najvyššej teplote, kým sa cesto nezdvihne, potom teplotu znížime a pečieme na 200 stupňoch, kým nemajú veterníčky peknú farbu.

Krém1:

Liter mlieka uvaríme so zlatými klasmi na puding, necháme vychladnúť a po vychladnutí preložím mixéra a prilievam za stáleho šľahania smotanu, až kým nevznikne hladký krém.

Krém 2:

100g cukru upálim na karamel a prilejem do neho 400ml mlieka.

Nechám vychladnúť a potom vymixujem a postupne dolievam šľahačku, až kým nieje krém hustý.

Poleva:

Upálim karamel z cukru a pridám mlieko, rozpustím miešaním, vsypem práškový cukor a olej podľa oka a toho, či potrebujem polevu hustejšiu alebo redšiu.

Upečené veterníky len rozrežem, naplním jedným a druhým krémom a nakoniec prelejem polevou.

Prajeme vám dobrú chuť! :-) 

Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár