Jednoduché veterníky s jemne kyselkavými malinami a šľahačkou. Je to naozaj výborný recept, odporúčam!
Potrebujeme:
125 ml vody
125 ml mlieka
štipka soli
115 g zmäknutého masla
140 g hladkej múky
4 väčšie alebo 5 menších vajíčok
Náplň:
200 g malín
3 lyžice hnedého cukru
Šľahačka:
300 ml smotany na šľahanie (33%)
Stužovač do šľahačky
vanilínový cukor
Postup:
Pripravíme si hrniec, do ktorého dáme variť vodu, mlieko, maslo a štipku soli. Keď tekutina zovrieme, prisypeme naraz všetku múku a stále miešame. Vzniknuté cesto chvíľu miešame v hrnci, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Potom hrniec zložíme z plameňa a necháme cesto úplne vychladnúť. Mixérom do vychladnutého cesta postupne zamiešavame rozšľahané vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka a na plech vystlaný papierom dávkujeme malé kopčeky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C. Po 5 minútach znížime teplotu na 180 °C a pečieme približne 20 minút. Upečené veterníky necháme vychladnúť. Potom z každého zrežeme špičku.
Smotanu uľaháme so stužovačom na tuhú šľahačku a plníme do veterníkov – ja zvyknem do šľahačky primiešať aj tvaroh alebo mascarpone, ak náhodou mám doma. Na vrch navrstvíme maliny zmiešané s cukrom a prikryjeme špičkou cesta. Môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)