Tento recept pozná málokto: VETERNÍK z tortovej formy, je to najlepší dezert pod slnkom!

Fantastický recept na veterníkovú tortu, ktorá chutí úplne ako z cukrárne a s týmto receptom sa vám zaručene vydarí.

Určite skúste a dajte nám vedieť, ako vám táto luxusná torta chutila.

 

 

Recept sme našli na kanáli Тонькина Кухня.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

Cesto:

150 g hladká múka

100 ml voda

100 ml mlieko

80 g maslo

4 ks vajce

1 lyžička prášok do pečiva

1/2 lyžičky soľ

Krém:

500 ml mlieko

150 g kryštálový cukor

100 g hladká múka

2 ks vajce

170 g maslo

2 bal. vanilkový cukor

Voliteľné:

Šľahačka

Karamelová poleva

Postup:

Do hrnca nalejeme vodu, mlieko.

Pridáme maslo a dáme variť na oheň.

Keď sa maslo roztopilo a hmota začala vrieť, prisypeme hladkú múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva.

 

 

Za stáleho miešania varíme asi 4 minúty (hmota sa začne oddeľovať od stien a od dna hrnca).

Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.

Postupne pridáme jedno vajíčko po druhom a za každým dôkladne vyšľaháme.

 

 

Dostaneme cesto, ktoré rozdelíme na polovicu.

Pripravíme si okrúhlu formu na pečenie o priemere 24 cm.

Dno vyložíme papierom a nanesieme polovicu cesta.

Pekne uhladíme (nanášame v tenkej vrstve) a dáme piecť.

Pečieme na 200 stupňov 20 minút.

 

 

To isté zopakujeme aj s druhou polovicou cesta.

Upečené cestá necháme vychladnúť na mriežke.

V mlieku rozmiešame cukor, hladkú múku a vajíčka.

Dáme variť na oheň.

 

 

Uvaríme hustú kašu, ktorú prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

Maslo vyšľaháme spolu s vanilkovým cukrom do peny, postupne po lyžiciach pridáme vychladnutú kašu.

Jedno cesto vložíme späť do formy, dáme krém, položíme druhé cesto a jemne zatlačíme.

Ak chcete, na krém môžete naniesť vrstvu šľahačky.

Odložíme do chladničky stuhnúť.

Pred podávaním posypeme vrch práškovým cukrom.

Prípadne môžeme potrieť karamelovou polevou.

Video návod:

 

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn