Perfektný nápad na obed, alebo výbornú večeru. Je to skutočne veľká dobrota, najlepšie zemiaky.
Vyzerajú ako obyčajné zemiaky, ale keď môj muž ochutnal hneď spoznal rozdiel.
Povedal, že ide o najlepšie jedlo, aké jedol – a ani sa mu nedivím, je tam všetko, čo miluje – mäsko, syr, smtoana, cesnak a zemiaky. :-)
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
500 g mletého mäsa (zmes bravčového a hovädzieho)
200 g eidamu
2 vajcia
2 staršie rožky
trochu mlieka
1 téglik sladkej (31%) smotany
soľ
farebné korenie
sušený cesnak alebo 3 strúčiky čerstvého
olej
Postup:
Do mletého mäsa nastrúhame syr (časť si necháme na posypanie).
Pridáme vajcia a kúsky rožkov, ktoré sme nechali zmäknúť v troške vlažného mlieka.
Mierne osolíme a okoreníme a poriadne premiešame.
Olúpané zemiaky nakrájame na tenké plátky.
Polovicou navrstvíme na dno vymastenej zapekacej misy.
Posypeme soľou, korením a sušeným cesnakom (alebo pretlačeným čerstvým).
Zalejeme polovicou téglika smotany a navrch rozprestrieme mäsovú zmes.
Keby to šlo ťažko, pomôžeme si rukami, namočenými v studenej vode.
Do mäsa môžete primiešať aj lesné huby, ak máte.
Na mäsovú zmes nasypeme trochu syra.
Poukladáme zvyšok zemiakov, ktoré opäť osolíme, okoreníme a posypeme cesnakom.
Opäť posypeme trochou syra.
Zalejeme zvyšnou smotanou a zapečieme v rúre, vyhriatej na 160 stupňov.
Pečieme asi hodinku dozlatista – treba sledovať
Prajeme vám dobrú chuť! :-)