Vynikajúci recept na venčeky z odpaľovaného cesta podľa vynikajúcej cukrárky, ktoru je pani Viera Ližičárová. Podľa tohoto cesta sa mi venčeky vždy vydaria a chutia famózne, lepšie ako z reštaurácie. Určite skúste a odporúčam aj ďalšie tejto šikovnej cukrárky.
Potrebujeme:
Odpaľované cesto:
voda ( 700 ml )
maslo ( 300 g )
soľ ( 1/2 lyžičky )
Hladká múka špeciál ( 300 g )
vajcia veľkosť M ( 8 kusov )
Vanilkový krém:
mlieko ( 1000 ml )
žĺtka ( 3 kusy )
pudingový prášok s vanilkovou príchuťou (160 g )
kryštálový cukor ( 5 lyžíc )
vanilkový extrakt ( 1 lyžička )
rastlinná šľahačka Meggle Creme Patisserie (500 ml)
Postup:
Najskôr sa pustíme do prípravy odpaľovaného cesta.
V kastróliku si zmiešame vodu s maslom a štipkou soli. Necháme na plameni rozpustiť, pridáme múku a miešame (odpaľujeme), kým sa nám cesto nezačne lepiť na dno kastróla.
Hotové cesto zložíme z plameňa a necháme mierne vychladnúť (cesto by malo byť ešte teplé).
Pripravíme si vajíčka, ktoré postupne všľaháme do mierne vychladnutého cesta.
Zakaždým dobre prešľaháme.
Potom cesto preložíme do cukrárskeho vrecka a nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie. Striekame tam, že stred ostane otvorený.
Pečieme vo vyhriatej rúre 10 minút pri teplote 250 stupňov a dopekáme 20 minút pri teplote 180 stupňov.
Necháme vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém.
V troške mlieka rozmiešame žĺtky a pudingový prášok. Zvyšok mlieka dáme na plameň.
Obe hmoty zmiešame a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
Vyšľaháme si rastlinnú šľahačku a potom ju postupne všľaháme do vychladnutého pudingu tak, aby nám vznikol jednotný krém.
Video návod: